Ga naar Content
Noord-Holland

Uitstel van betaling voor Enkhuizer grafkistenbouwer

30 juni 2017, 12.56 uur · Aangepast 30 juni 2017, 14.04 uur
Door: · Foto: Bogra

ENKHUIZEN De Enkhuizer doodskistenleverancier Bogra en uitvaartonderneming Rouwservice Nederland verkeren in financiële problemen.

Nadat eerder deze week Bogra al uitstel van betaling kreeg, blijkt vandaag uit documenten van de Rechtbank Noord-Holland dat ook zusterbedrijf Rouwservice Nederland surseance is verleend. 

Grafkistenfabriek Bogra werd 1936 opgericht en leverde aanvankelijk alleen grepen, schroeven en bekleding voor kisten die destijds nog door lokale timmerlieden zelf werden gemaakt. Later ging het bedrijf ook zelf kisten maken.  

Productie verplaatst
De fabriek in de binnenstad van Enkhuizen - achter de Westerkerk - brandde in 1972 volledig af, waarna de productie werd verplaatst naar industrieterrein Krabbersplaat. 

In 1999 ging het familiebedrijf over in handen van het ondernemersechtpaar Damhuis, dat de afgelopen jaren kisten in zo'n 1.200 verschillende uitvoeringen door heel Nederland levert. 

Nadat er in 2010 en 2012 al enkele tientallen banen verdwenen bij de grafkistenbouwer. Doordat het bedrijf eerder dit jaar een grote klant verloor, kwamen er in mei nog eens zeven werknemers op straat te staan.  

Doorstart
Noordhollands Dagblad schrijft vandaag dat de bewindvoerder op zoek is naar een partij voor een doorstart. Als dat niet lukt, hoopt hij een faillissement te voorkomen door afspraken met schuldeisers te maken.  

Op een website voor veilingen door deurwaarders worden bovendien verschillende artikelen uit de inboedel van Rouwservice verkocht. Dat gebeurt in opdracht van de Belastingdienst.

Geen commentaar
Ook dochterbedrijf Rouwservice Rijnmond en Drechtsteden kreeg deze week uitstel van betaling. De bedrijven wilden vrijdag geen commentaar geven.