Ga naar Content
Noord-Holland

Texelse kokkelvissers redden vermagerde zeehondjes uit Waddenzee

29 juni 2017, 20.00 uur
Door: · Foto: Shutterstock

TEXEL Texelse kokkelvissers hadden al twee dagen twee zeehondjes naast hun boot zwemmen. Na overleg met zeehondenopvangcentrum Pieterburen besloten ze de twee vermoeide diertjes aan wal te halen.

Op een video op Twitter is te zien hoe Albert en Willem Anton Schagen vrolijk met de twee jonge zeehonden aan boord zitten. "Normaal raden we dat ten zeerste af", vertelt een woordvoerder van Pieterburen aan NH over de actie van de vissers. "Het zijn wilde dieren en het is altijd moeilijk in te schatten of er niet nog een moeder in de buurt is."

Maar de vissers hadden al meerdere keren contact opgenomen met het opvangcentrum. Op basis van de gegevens die ze doorgaven adviseerden ze bij Pieterburen uiteindelijk om de zeehonden maar uit het water te halen. Ten zuiden van Texel werden ze aan boord gehesen. Een schip dat onderweg was in de richting van Pieterburen nam ze over en leverde ze af bij de opvang. 

Bijzonder
Bij Pieterburen zijn ze erg te spreken over de reddingsactie. "De visserij is toch niet de industrie die zeehonden altijd het beste ligt. Dat maakt deze poging al bijzonder." 

Met de zeehonden gaat het naar omstandigheden goed, meldt de woordvoerder. "Ze kwamen vermoeid binnen en zijn vermagerd", meldt hij. Als ze weer op krachten zijn, worden ze weer losgelaten. Dat duurt nog anderhalve maand tot twee maanden.