Noord-Holland

NL
V

Uitspraak Passageproces: hoofdverdachte Dino Soerel krijgt levenslang

29 juni 2017, 16.00 uur · Aangepast 29 juni 2017, 16.43 uur · Foto: ANP/Aloys Oosterwijk

SCHIPHOL In de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol hebben de verdachten van Nederlands grootste liquidatieproces ooit hun straf te horen gekregen. Onder andere kopstuk Dino Soerel kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Ook de verdachten Jesse R., Siegfried S. en Mohammed 'Moppie' R. kregen diezelfde levenslange straf. Het gerechtshof oordeelde dat Soerel in ieder geval de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl samen met Willem Holleeder heeft beraamd. "Het uitlokken van een liquidatie geeft blijk van volkomen gebrek aan respect voor het leven van anderen. Er wordt over "een klus" gesproken en "afscheid nemen". Het gemak waarmee gemoord werd, is beklemmend."

Lees ook: Vier jaar na eerste zittingsdag: gerechtshof velt vonnissen in liquidatieproces Passage

"Soerel heeft lange tijd de onderwereld gezeten, de samenleving moet beschermd worden. Wij achten het risico op herhaling groot. Hij is de beramer, een strateeg, maar zijn motieven zijn onduidelijk."

Jesse R., een beruchte huurmoordenaar, wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker zeven doden. Mohammed 'Moppie' R. zou zeker vijf doden op zijn kerfstok hebben, oordeelde het gerechtshof. "Stuitende perversie, iemand die op de knieën smeekte om zijn leven werd toch gedood. Lichamen werden in brand gestoken, een vriendin van een slachtoffer werd ook maar doodgeschoten."

Lees ook: Ontknoping in 'proces van de eeuw': deze tien zitten achter zeven liquidaties

Ook de kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe hoorden hun straf. Ros kreeg 14 jaar cel, La Serpe moet 8 jaar de cel in. "Aan beide kroongetuigen is een halvering van de strafmaat beloofd in ruil voor hun verklaringen', aldus het gerechtshof. "Ze zijn crimineel maar hebben ook veel informatie verschaft." Omdat Ros al meer dan twee derde van zijn straf in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij man.

Zeven moorden 
De zaak draait om zeven moorden. Vijf daarvan werden al in 1993 gepleegd: in Ouderkerk aan de Amstel (Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic), in Antwerpen (Henie Shamel en Anne de Witte) en in Duivendrecht (Tonnie van Maurik). Twee liquidaties zijn recenter: in 2005 werd Kees Houtman vermoord in Osdorp en een jaar later kroegbaas Thomas van der Bijl in Bos en Lommer.

Het proces heeft meer dan tien jaar in beslag genomen: het is het grootste strafproces dat ooit is gehouden in Nederland.