Ga naar Content
Noord-Holland

Ruud redt Duitse toerist van verdrinkingsdood: "Hij was helemaal in paniek"

28 juni 2017, 22.15 uur · Aangepast 28 juni 2017, 23.07 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DEN BURG Een echt heldenverhaal op Texel maandag. Daar mocht een Duitse toerist van geluk spreken dat Ruud van Holland in strandpaviljoen Vijftien aan het werk was. De man was in de problemen geraakt bij het zwemmen. Ruud bedacht zich geen moment en snelde naar de zee toe: "Hij was helemaal in paniek en zat onder de krassen en sneeën."

Ruud stond achter de bar toen er iemand naar hem toe kwam om te zeggen dat een er een man in problemen was in de zee. "Hij dreef aan het eind van de strekdam die naast een pier ligt en werd constant door het water tegen de keien geslagen", vertelt Ruud aan NH Nieuws. 

"Die man kon onmogelijk ontsnappen uit zijn positie, dus ik ben naar hem toe gezwommen. Hij was helemaal in paniek, zat ook onder de krassen en sneeën." Toen Ruud de man vervolgens probeerde mee te nemen, klampte hij zich met al zijn kracht vast aan zijn redder. "Toen dacht ik: ho eens even, dit gaat niet goed, zo verdrinken we allebei nog." 

Onderkoelingsverschijnselen
Het lukte Ruud om de toerist op leeftijd wat rustiger te krijgen en uit te leggen dat hij zich gewoon moest laten drijven. "Toen kon ik hem meekrijgen tot het strand en kon hij later worden afgevoerd met de ambulance." De man werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Ook had hij veel zout water binnengekregen.

Om even bij te komen van zijn avontuur bleef Ruud gisteren een dagje thuis. Daardoor liep hij een ontmoeting met de Duitse zwemmer mis. Samen met zijn vrouw wilde hij Ruud ontzettend bedanken voor het redden van zijn leven. Daarbij lieten ze nog wel een kaart en een dinerbon achter, als bedankje.

Geen hulp
Ondanks de sterke stroming en de niet ongevaarlijke reddingsactie zou de nuchtere Texelaar het een volgende keer zo weer doen. "Dat doe je gewoon, vorig jaar hielp ik nog bij een reanimatie op het strand, helaas liep dat minder goed af. Hopelijk krijg ik de volgende keer ook wat hulp, want hoewel er genoeg mensen op het strand waren, deed niemand wat."