Start van hoofdcontent

UITDAM

nl

Verplaatsing van dijk bij Uitdam gaat mogelijk niet door

28 juni 2017, 19.26 uur · Aangepast 28 juni 2017, 20.00 uur

UITDAM Uitdammers hebben een flinke overwinning geboekt. De verplaatsing van de dijk voor hun deur gaat waarschijnlijk niet door. De eerdere plannen leverden zoveel verzet op, dat Deltacommissaris Wim Kuijken door het ministerie werd gevraagd om advies te geven. En dat pakt goed uit voor de Uitdammers.

"Ik kan je zeggen, ik sta hier vaak aan de dijk met een zorgelijk gezicht, maar vandaag sta ik hier met een gemeend blij gezicht",  zegt Manja Verhorst van actiecomité De Kwade Zwaan. 

Lees ook: Dijkbewoners willen eigen plan voor versterking Markermeerdijk

Al tien jaar lang strijdt Verhorst tegen de plannen om de dijk te veranderen die aan haar achtertuin grenst. Het Hoogheemraadschap had het idee om de dijk vijf meter te verplaatsen, richting het water. Maar dat schoot bij de bewoners in het verkeerde keelgat. 

Geamputeerd
"Dan voelen we ons geamputeerd. Ik zou het 'lepeltje lepeltje gevoel' gaan missen dat we nu hebben. Het water, de dijk en de huizen liggen zo dicht tegen elkaar. Ze horen bij elkaar." 

Advies
Deltacommissaris Kuijken komt met het advies om de bestaande dijk te verankeren en misschien ook een damwand aan te leggen. Hij vindt dat er voor ieder gedeelte van de dijk een passend plan moet komen. Zijn ideeën vallen goed bij de bewoners. Op 5 juli buigen de bestuurders zich erover. 

NH/Marjorie Noë