Ga naar Content

Bloemendaalse wijk al weken in het donker: "Er lopen hier ruige gasten rond"

BLOEMENDAAL Het weinige licht dat er brandt, is afkomstig van een groene bouwlamp en van de maan. Verder is het stikdonker in het gebied rond de Zocherlaan, het Duinvoetslaantje, het Zuster Constancelaantje en het Paviljoenslaantje in Bloemendaal. En dat duurt nu al een maand. Doodeng, aldus de bewoners.

In een video laat een van de bewoonsters, Mirjam Engel, zien hoe donker het gebied is waar ze doorheen moet om bij haar huis bij het terrein van het oude Psychiatrisch Ziekenhuis te komen. Sinds eind mei is de straatverlichting er buiten werking.

Ondanks herhaaldelijk contact met de gemeente en de belofte dat het binnen veertien dagen opgelost zou zijn, zit de wijk nog altijd in het donker. "Er zit waarschijnlijk een breuk in de kabel, maar de gemeente zegt afhankelijk te zijn van Liander", vertelt Mirjam aan NH Nieuws.   

Het ontbreken van de straatverlichting heeft grote impact op de buurtbewoners."Dit is echt eng. Het is al een spookachtig terrein, zelfs met verlichting. Het is stikdonker, je ziet geen hand voor ogen. Alleen maanlicht helpt je een beetje." 

Ruige gasten
"Ik woon alleen en normaal zie ik wel wat er gebeurt. Maar nu durf ik niet eens de balkondeur open te houden 's nachts. Er lopen hier ruige gasten rond." Ze doelt ermee op mensen die 's nachts in het verlaten Psychiatrisch Ziekenhuis op onderzoek uitgaan. "Ik zit er niet op te wachten dat die ineens in mijn huiskamer staan."

Een woordvoerder van netbeheerder Liander geeft aan dat bewoners normaal gesproken zelf bij de gemeente melding moeten maken van uitgevallen straatverlichting, waarna Liander wordt ingeschakeld. Maar omdat het zo lang duurt, stelt de netbeheerder nu zelf actie te hebben ondernomen door contact op te nemen met de gemeente Bloemendaal.

Uitgezocht wordt wat er precies aan de hand is, maar het is onduidelijk hoe lang de bewoners nog in het donker moeten zitten. 

Foto: Google Street View