Noord-Holland

NL
V

Familie door pitbull gebeten meisje verhuisd, eigenaar vandaag voor rechter

28 juni 2017, 17.46 uur · Aangepast 28 juni 2017, 18.04 uur · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM (AT5) Hond Charly, de Stafford (pitbull-achtige) die vorig jaar zomer een Amsterdams meisje van 6 meerdere keren in haar gezicht beet, heeft zeven maanden na het incident een spuitje gekregen. Vandaag staat zijn baasje voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie is de 36-jarige vrouw schuldig aan diepe bijtwonden en andere letsel dat het meisje aan het bijtincident overhield.

Het slachtoffertje moest geopereerd worden. "Ze was zo'n mooi meisje", zei haar oudere broer een paar dagen na het ongeluk tegen het AD. "Ze had model kunnen worden." Haar familie durfde haar na de operatie nog niet in de spiegel te laten kijken.

Eerder al in beslag genomen
Na het incident is hond Charly nog wel een maand of twee in dierenasiel geweest, zegt Hans Fokkens, directeur van de Dierenopvang Amsterdam (DOA). "Daarna is hij overgeplaatst omdat we te veel partij waren. Wij hadden de hond immers bij die vrouw in Nieuw-West geplaatst."

Lees ook: Broer van meisje (6) dat door pitbull werd aangevallen: "We durven haar nog niet in de spiegel te laten kijken"

De Stafford was een dier met een justitieel verleden. Hij kwam als jonge hond in het asiel terecht omdat zijn vorige baasje hem had mishandeld. Justitie had de hond toen uit bescherming in beslag genomen en geplaatst bij DOA.

Hond met autoriteitsprobleem
Op 14 juli vorig jaar haalde z'n nieuwe baasje Charly op. Die wist waar hij aan begon, maar toch ging het mis. De hond viel twee weken later het 6-jarige bovenbuurmeisje aan toen zij door de spijlen van een hek in de binnentuin belandde waar Charly los rondliep.

"Hij heeft hier een tijd gezeten", zei Hans Fokkens eerder tegen AT5. "We hebben hem getest en getraind, zoals we met elke hond doen. Duidelijk was dat het een moeilijke hond is. Je kunt spreken van een autoriteitsprobleem." Het asiel oordeelde desondanks dat Charley 'herplaatsbaar' was, zoals dat heet, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo kan hij beter niet in contact komen met kinderen onder de 17 jaar.

Inslapen
Twee dagen na het bijtincident zou de terugkomafspraak bij het asiel zijn. Een woordvoerder van DOA: "Als het baasje dan zou hebben verteld dat de hond los over de binnenplaats liep, dan hadden wij gezegd: niet doen."

Lees ook: Vrouw moet hond wegdoen vanwege in gezicht gebeten buurmeisje

Charly is 27 februari ingeslapen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 'Er is een risico-assessment gedaan, daarbij is gekeken of hij nog met mensen kon omgaan. De conclusie was dat hij het beste kon worden ingeslapen.

Rottweiler
De familie van het aangevallen meisje en de eigenaresse van Charly hebben al eerder in de rechtbank gestaan. In maart dit jaar diende een kort geding dat de ouders van het meisje hadden aangespannen. Het probleem: de onderbuurvrouw nam kort nadat Charly in beslag was genomen een nieuwe hond, een rottweiler.

Lees ook: Eigenaar in beslag genomen pitbull: "Ik durf de familie niet aan te kijken"

Dat kon volgens de ouders zo niet langer, meldde Het Parool. Het getraumatiseerde meisje durfde amper langs de voordeur van de onderbuurvrouw. De rechter ging daarin mee en besloot dat de rottweiler ergens anders moest wonen, totdat de familie van Eigen Haard een andere woning kreeg. Het gezin is inmiddels verhuisd.