Ga naar Content
Noord-Holland

Kitesurfer gered dankzij oplettende mede-kiters

28 juni 2017, 11.31 uur · Aangepast 28 juni 2017, 12.26 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DE COCKSDORP Oplettendheid van twee kitesurfers uit De Cocksdorp heeft gisteravond geleid tot de redding van een kitesurfer die tussen Texel en Vlieland aan het zeilen was.

Onze mediapartner De Texelse Courant meldt dat de twee kitesurfers opeens de andere kitesurfer die alleen voer niet meer zagen, waarna ze meteen alarm sloegen. De Kustwacht werd gebeld en de zeilschool werd gevraagd om de Waddenzee met een verrekijker af te speuren.

De zon zou snel ondergaan, er stond een harde oostenwind (kracht 6) en een sterke vloedstroom, waardoor er volgens de KNRM geen tijd te verliezen was om de surfer te vinden.

Opsporing
Een van de kitesurfers voer mee met reddingsboot de Beursplein 5 om aanwijzingen te geven en vanaf de zeilschool werd per portofoon doorgegeven wat men met de verrekijker zag.

De andere Cocksdorper kitesurfer voer ondertussen naar de laatst bekende positie. Hierdoor kon de Beursplein 5 hem meteen na lancering volgen om de zoektocht vanuit die plaats te starten.

Half uur in water
"Al snel zag de KNRM bemanning gelukkig het groenblauwe zeil van een kite in het water. De kitesurfer bevond zich op de ondieptes van de zandplaat De Hengst." De surfer was in de problemen gekomen en had volgens de KNRM een benauwd half uur alleen in het water gelegen. 

"Door de snelle actie en goede samenwerking met de twee kitesurfers en de eigenaar van de zeilschool was de in nood geraakte kitesurfer voor het invallen van de duisternis gered."

Donatie
De man werd in het boothuis van De Cocksdorp meteen donateur van de KNRM. "Hij was zichtbaar onder de indruk van zijn snelle redding en hij bedankte de bemanning hartelijk. Hij zou het dringende KNRM advies om nooit meer alleen te gaan kitesurfen ook zeker opvolgen."