Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Huizen, Blaricum en Laren verkiezen intensieve samenwerking boven fusie

27 juni 2017, 23.44 uur · Aangepast 28 juni 2017, 00.24 uur · Foto: NH Nieuws

HUIZEN De gemeenten Huizen, Blaricum en Laren kiezen niet voor een fusie, maar een intensieve samenwerking. Dat hebben de drie colleges vanmorgen besloten, zo meldt onze mediapartner HuizerNieuws.

"De vorm waarin deze samenwerking gegoten wordt, gaan we later bespreken. Dat kan van centrumgemeente tot HBEL-model variëren en alles er tussenin", aldus burgemeester Fons Hertog van Huizen tegen HuizerNieuws.

Het belangrijkste dat vastgelegd moet worden, is dat namens de drie  gemeenten maar één wethouder mee gaat praten op regionaal niveau. Als Eemnes meedoet, worden dat er vier. 

Regionale slagkracht
"Daarmee willen we de regionale slagkracht verbeteren. Dan is herindeling niet nodig en kunnen de gemeenten zelfstandig blijven", stelt Hertog. Met het raadsvoorstel willen de gemeenten tot 2019 de tijd krijgen om een samenwerkingsmodel te vormen. 

Hertog: "Het is en prachtige mogelijkheid om aan iets moois te gaan bouwen en ik hoop en verwacht dat de raden en de provincie hier mee in zullen stemmen."

Lees ook: Bewoners verzetten zich tegen fusieplannen Gooi

De colleges zullen de zienswijze op het herindelingsvoorstel van de provincie binnenkort bij hun gemeenteraden voorstellen. Het plan druist in tegen het voornemen van de provincie om maximaal drie gemeenten in het Gooi te hebben.