Ga naar Content

Archeologische topvondst in Heiloo: bijl van 3.000 jaar oud ontdekt

HEILOO Hij dacht eerst dat het een bierblikje was, maar het bleek een archeologische vondst van formaat: een bronzen bijl van meer dan 3.000 jaar oud. Ron Wezop vond 'm in de Veenlaag bij Heiloo, die op dit moment onderzocht wordt.

De bodem wordt onderzocht omdat er nieuwe huizen op gebouwd gaan worden. Heel vroeger woonden de eerste Heilooërs op deze plek en dus wordt de grond eerst nauwekeurig onder de loep genomen op sporen uit die tijd. 

Lees ook: Bijzondere grafheuvel ontdekt uit bronstijd

"Helemaal uit mijn dak"
Ron speurt al ruim 40 jaar met zijn metaaldetector, maar dit had hij nog nooit meegemaakt: "Je gelooft het gewoon niet, dat je zoiets moois in je hand krijgt. Ik zoek al 42 jaar en dit staat al 42 jaar op nummer één van wat ik heel graag wil vinden. En toen vond ik hem en ging ik helemaal uit m'n dak."

Offer
De bijl heeft geen steel en is nooit gebruikt. Naar alle waarschijnlijkheid was het een offer uit dankbaarheid voor de goden. En wie denkt dat een bijl misschien een beetje een suf offer is, heeft het mis. "Die bijlen zijn heel speciaal, het was niet zomaar een gebruiksvoorwerp", verzekert archeoloog Sven Baas.

Het pronkstuk is inmiddels zorgvuldig ingepakt en afgevoerd en zal binnenkort te zien zijn in een museum.

Foto: