Ga naar Content
Noord-Holland

Zaandamse fotozaak in vier dagen twee keer bestolen: "Politie heeft te weinig capaciteit"

26 juni 2017, 18.29 uur · Aangepast 26 juni 2017, 19.43 uur
Door: · Foto: Dim Baars

ZAANDAM Fotozaak PhotoPitch in het Zaandamse winkelcentrum Rozenhof heeft de afgelopen dagen twee keer een dief over de vloer gehad. Eigenaar Dim Baars vermoedt dat het om dezelfde dader gaat.

De eerste diefstal vond plaats toen Baars afgelopen vrijdag een collega-ondernemer in de Rozenhof een dienst bewees. "Hij had een agressieve klant in de zaak." Gedurende de paar minuten dat Baars niet in zijn winkel was, zag een dief zijn kans schoon en nam een iPad mee.

"Het was dom om de deur niet op slot te doen", erkent Baars. Toch verbaast het hem dat de dief onopgemerkt zijn zaak kon binnenkomen en met buit kon verlaten. "Want het was vrij druk vrijdag." 

Deur ingeslagen
Vanochtend wachtte hem een nieuwe domper. "Ik werd om 9.00 uur gebeld door de beheerder van het winkelcentrum met de mededeling dat er was ingebroken in de fotostudio. Toen ben ik er naartoe gegaan en constateerde ik dat de ruit van één van de deuren was ingeslagen."

Baars vermoedt dat de dief gestoord is, want tussen de glasscherven lagen een iPad en een flitser. "Die had hij laten vallen bij de voordeur. In het scherm van de iPad zit een barst, en of de flitser nog werkt weet ik niet." 

Camera en lens
Binnen ontdekt hij dat de dief wel een camera en een lens heeft meegenomen. "Een Canon 5D met een trigger voor de flitser erop, die ik gebruik voor fotoshoots. Dit was dan wel een oudere versie, maar hij moet wel vervangen worden."

Baars heeft aangifte gedaan, waarvoor agenten langskwamen. Toch wisten zij hem niet echt gerust te stellen. "Ze zeiden dat ze helaas te weinig capaciteit hebben om hier vaker te surveilleren. En dat terwijl de Rozenhof aardig wat akkefietjes kent, met overlast door junks bijvoorbeeld."  

Kat
De schade loopt in de duizenden euro's, schat Baars. Hij hoopt dat zijn spullen bij een eventuele doorverkoop worden herkend. "De iPad is geblokkeerd, maar als iemand hem aan de praat krijgt, verschijnt er een afbeelding van een kat."

Omdat de iPad geen verbinding kan maken via een mobiel netwerk, is het onbegonnen zaak het apparaat via een track & trace-app terug te vinden. "Ik krijg pas een melding als iemand via wifi verbinding maakt."