Ga naar Content

NH Panel: Grootste angst dat er wordt ingebroken

AMSTERDAM Slachtoffer worden van een inbraak is de grootste zorg van de leden van het NH Panel. Dat blijkt uit het misdaadonderzoek. De respondenten voelen zich over het algemeen wel redelijk veilig in onze provincie.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Vandalisme (38 procent), mondelinge bedreiging (22 procent) en inbraak in huis (19 procent) zijn de meest voorkomende antwoorden op de vraag of deelnemers van NH Panel zelf in in aanraking zijn geweest met criminaliteit.

Een Amsterdammer zegt: "Het is heel goed dat jullie dit doen. Het is namelijk echt niet normaal dat ik het normaal ben gaan vinden dat elke dag wel bij een van de auto's in de buurt de ruiten zijn ingeslagen. Dit jaar is mijn fiets alweer twee keer gestolen. Elk weekend is er wel een vandaal die moedwillig bizarre krassen in mijn auto maakt, als mijn ruiten al niet ingeslagen worden." 

In sommige gevallen zijn de ervaringen zelfs heel erg ingrijpend. Een anoniem lid schrijft: "Ik heb in 2009 een gewapende overval met kidnapping gehad. Dit heeft drie uur geduurd. Mijn overvallers wonen twee straten verder en de politie kan niets, echt ongelooflijk. Ik ben alles kwijt, bedrijf, eigen woning. Kan hier niet bij met mijn verstand."

Een stok naast het bed
De meeste deelnemers aan het onderzoek hebben de afgelopen twee jaar geen ervaring met criminaliteit gehad en voelen zich dan ook relatief veilig. Gemiddeld geven ze een 7 voor het veiligheidsgevoel. De reacties zijn dan ook wisselend. "Wel blijven leven, plezier maken, maar toch alert blijven!", zegt één van de leden. Een ander schrijft: "Je denkt wel aan alles wat je kan overkomen, maar je voorkomt denk ik veel door ver te blijven van mogelijk gevaarlijke situaties." Een ander reageert: "In het donker ga ik voor de zekerheid niet de straat op."

Lees ook: NH Panel: Tips van Buurtpreventie Nederland tegen inbraak

Gevraagd waar men zich zorgen over maakt, zegt 61 procent bang te zijn voor inbraak, gevolgd door gevaarlijk weggedrag (46 procent) en geweld (34 procent). Terrorisme wordt niet als grote zorg genoemd. Een op de vijf panelleden geeft aan bang te zijn daar slachtoffer van te kunnen worden. "Laat je niet gek maken door berichten over aanslagen", zegt Ed Smeets uit Alkmaar.

Politie niet meer zichtbaar
Om te voorkomen dat men slachtoffer wordt van inbraak, neem veel mensen diverse maatregelen genomen. De belangrijkste zijn: extra veiligheidssloten (65 procent), buurtwacht of buurtswhatsapp (27 procent) en een hond (26 procent). Sommigen hebben zelfs een wapen of stok naast het bed te hebben liggen. Maar of dat allemaal helpt? Een deelnemer met extra sloten en een hond, denkt van niet. "Echte criminelen komen altijd binnen, helaas bewijzen de berichten daarover."

Ruim de helft van de deelnemers (56 procent) denkt dat meer politie op straat ook helpt. Gerard Kraaier uit Zaandam schrijft: "Er is een achteruitgang met betrekking tot veiligheid. Politie is niet meer zichtbaar aanwezig. Bureaus worden gesloten en we worden gedwongen om internet te gebruiken." Een ander zegt: "Er wordt altijd gezegd 'dat kost te veel'. Maar niks kost te veel tegen over veiligheid of mensenlevens."

Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 308 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun ervaringen met misdaad, veiligheidsgevoel en wat helpt om de buurt veiliger maken. 244 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Foto: Shutterstock