Ga naar Content

Vinder van meteoriet in Broek in Waterland: "Ik bewaar hem thuis of gun hem aan Naturalis"

BROEK IN WATERLAND De inwoner van Broek in Waterland gaat de meteoriet die in januari dit jaar in zijn schuur insloeg, niet verkopen. "Ik bewaar hem thuis of gun hem aan Naturalis", vertelt de man die anoniem wil blijven.

De Broeker wil niet voor de camera verschijnen omdat hij 'alle aandacht vreselijk vindt', legt hij uit. "Ik heb wel meer te doen dan slap ouwehoeren." Toch maakt hij voor NH Nieuws een uitzondering en doet hij, voor de microfoon, zijn verhaal.

De meteoriet kwam op 11 januari aan het einde van de middag neer op de schuur. Er was een heldere vuurbol aan de hemel te zien, waarna een harde klap volgde. De volgende dag vonden de Broeker en zijn vriendin de tien centimeter grote steen. 

Lees ook: Meteoriet slaat gat in dak van schuur in Broek in Waterland

Duizenden stukjes
"Ik zag dat er een dakpan stuk was. Eerst dacht ik dat m'n buurjongetje een steen had gegooid. Maar er zat een deuk in het dak en toen wist ik dat dit niet van het gooien kwam. Die pannen zijn keihard en de geraakte pan lag in duizenden stukjes."

Zijn vriendin merkte op dat het misschien 'een steen was die uit de lucht was komen vallen', gaat hij verder. "Ik zei: 'Doe effe normaal'."

Zijn verbazing was dan ook groot toen medewerkers van natuurhistorisch museum Naturalis langskwamen om de steen onder de loep te nemen. "Ze vroegen of ze 'm mee mochten nemen en zeiden dat de kans bestond dat het een meteoriet was. Twee weken later hoorden we dat het er inderdaad een was. Wel bijzonder."

'Het is maar een steen'
Meteorieten van dit formaat slaan ongeveer eens in de drie jaar in, maar worden bijna nooit gevonden. De meteoriet in Broek in Waterland is pas de zesde die ooit in Nederland is gevonden. Dat de meteoriet uitgerekend bij zijn huis is geland, noemt hij 'heel bizar'. Lachend: "Bijzonder, maar je hebt er niet veel aan hoor. Het is maar een steen."

Wat hij er nu mee gaat doen? "Ik weet het nog niet. Of ik hou 'm, of ik geef 'm aan het museum. Nee, ik ga 'm niet verkopen. Wat zou je er voor krijgen: duizend euro ofzo? Dan geef ik 'm liever aan het museum."

Foto: Naturalis