Ga naar Content

Bonnenregen in Alkmaarse binnenstad sinds verdwijnen paaltjes

ALKMAAR Het weghalen van de beweegbare paaltjes in het centrum van Alkmaar heeft in korte tijd geleid tot een bonnenregen. Sinds 1 februari zijn er al meer dan 2.500 mensen beboet voor het illegaal inrijden van de binnenstad.

De verzinkbare palen sloten het centrum af voor mensen die geen parkeervergunning hebben. Ze zijn vervangen door cameratoezicht, met daarbij borden met waarschuwingen. Dat leek een mooie oplossing, maar het resultaat is dat er in een paar maanden tijd al duizenden bekeuringen (à 90 euro) zijn uitgedeeld. Kassa dus, want de bonnenregen heeft tot nu toe bijna een kwart miljoen euro in het laatje gebracht. 

Lees ook: Paaltjesterreur voorbij: Alkmaar voert kentekenherkenning in om binnenstad autoluw te houden

Een van de velen die op de bon zijn geslingerd, is kaasverkoper Arie Kaan. "Ik heb een boete gehad, omdat ik de stad in ben gereden op de verkeerde plek en verkeerde tijd. Vroeger stonden er paaltjes en was het heel duidelijk. Maar nu is het niet duidelijk meer waar je nog wel naar binnen kan rijden en waar je er uit moet."

Verbaasd
Ook wethouder Jan Nagengast is de bonnenregen niet ontgaan. Hij zegt voor de camera van NH Nieuws: "We zijn er eerlijk gezegd verbaasd over. We vinden het veel. Dat is niet de bedoeling. Ik begrijp het ook niet helemaal, want voor de toegankelijkheid van de stad gelden nog steeds dezelfde tijden. Ik denk dat ondernemers denken: 'Misschien kan ik er nu wat makkelijker doorheen'."

Lees ook: Gehate paaltjes binnenstad Alkmaar definitief de grond in: ''Dit is een feestdag''

"Wat mij opvalt is dat je met name overdag vaker auto's de stad in ziet rijden", reageert een bewoner van de binnenstad: "Die gaan volgens mij gewoon de mist in." Een ander vult aan: "Je ziet het paaltje niet en je rijdt door. Je denkt: 'Ik mag er nog door, want het paaltje is naar beneden'. Heel veel mensen hebben die gewoonte."

Nieuwe borden
Wethouder Nagengast weer: "Ik blijf erbij dat ik verbaasd ben en dat het niet de bedoeling is dat er meer overtredingen komen. Dat vind ik jammer."

Toch laat de gemeente het er niet bij zitten. Die kondigt aan nieuwe borden te gaan plaatsen aan beide kanten van de weg. In een groter formaat en met fellere kleuren. 

Foto: NH/Tom Jurriaans