Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Man met hulphond geweigerd bij Japans restaurant: "Dit mag helemaal niet"

25 juni 2017, 16.56 uur · Aangepast 25 juni 2017, 21.09 uur · Foto: Raymond Keuning

HAARLEM Raymond Keuning uit Zandvoort dacht gisteren gezellig met zijn gezin bij het Japanse restaurant Sumo in Haarlem te gaan eten. Helaas moest hij zijn plannen aanpassen, omdat zijn hulphond niet mee naar binnen mocht.

Raymond heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Sinds anderhalf jaar heeft hij een hulphond, de 3-jarige golden retriever Docker, die hem bijstaat als hij op pad gaat. Door PTSS kan Raymond slecht tegen veel prikkels. Zijn hond merkt het direct als het niet goed met hem gaat en leidt hem dan af en haalt de spanning weg. Zonder hond zou Raymond nergens naartoe kunnen.  

Sinds juli vorig jaar mogen hulphonden nergens meer geweigerd worden. "Ik moet met mijn PTSS en hulphond overal kunnen komen, waar mensen zonder PTSS of andere handicap ook kunnen komen. Nederland heeft daar vorig jaar een verdrag over ondertekend, waardoor weigering nu strafbaar is. Een restaurant of ander bedrijf moet zorgen dat je met een handicap binnen kunt komen, ook met een hond."

Regels
Het verdrag heeft echter lang niet overal tot verandering geleid, merkt Raymond regelmatig. Gisteren was het weer zover. "Ik mocht met de hond niet naar binnen, zelfs niet toen we duidelijk hadden verteld wat voor hond het is en waarom ik hem bij me heb. Docker draagt buiten ook altijd een tuigje met het logo van KNGF waarop staat dat hij een geleidehond is. Maar bij Sumo zeiden ze: "Dit zijn de regels."

Raymond liet het er echter niet bij zitten en ging naar de poltie. Een woordvoerder bevestigt dat er gisteren ter plekke aangifte is gedaan. Agenten gingen ook verhaal halen bij de bedrijfsleider van het restaurant. "Het restaurant bleek toen tegen de politie te hebben gezegd dat ze niet wisten dat Docker een hulphond was. Maar dat is gewoon niet waar." 

Teleurstelling
De Zandvoorter heeft uiteindelijk gegeten bij een ander restaurant in de buurt, waar hij meer dan welkom was. "Ik vind het vooral erg voor mijn dochter van tien. Zij wordt regelmatig geconfronteerd met discriminatie omdat haar vader een hulphond heeft. De teleurstelling in haar ogen elke keer. Geen enkel kind zou, om welke reden dan ook, met discriminatie te maken moeten krijgen."

Het filiaal aan de Oude Groenmarkt wilde niet reageren op het bericht. Vooralsnog heeft NH Nieuws ook nog geen reactie van het filiaal aan de Riviervismarkt.