Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Milieuactivisten bezetten kolenoverslag in Amsterdamse haven

24 juni 2017, 12.31 uur · Aangepast 24 juni 2017, 12.46 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) In alle vroegte hebben zo'n 300 milieuactivisten van Code Rood de kolenoverslag in de Amsterdamse haven bezet. De groep heeft drie grote kranen beklommen en spandoeken opgehangen.

De groep wil met de actie aandacht vragen voor het klimaat en de negatieve invloed van de fossiele industrie daarop. Door de blokkade kunnen er geen kolen worden aan- en afgevoerd van de grote terminal. De overslag is direct stilgelegd.

Hekken doorgeknipt
De activisten hebben hekken rondom het terrein doorgeknipt om op de terminal te komen. Naast het bezetten van de overslagkranen, wordt er ook een zitactie gehouden op het spoor binnen het terrein.

"De overheid doet niet genoeg tegen klimaatverandering", zegt een woordvoerder van de groep. "Kolencentrales blijven draaien, de gaswinning gaat door en de fossiele industrie veeteelt viert hoogtij. Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen."

De beweging Code Rood kent ook afdelingen in Verenigde Staten en in Duitsland; daar werd eerder ook actie gevoerd tegen de fossiele industrie.

De politie is op de hoogte van de actie, maar heeft vooralsnog niet ingegrepen.