Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Verwarde buurvrouw drijft Zaandammers tot wanhoop: "Ze moet opgenomen worden"

23 juni 2017, 19.34 uur · Aangepast 23 juni 2017, 20.05 uur

ZAANSTAD Bewoners van de Zaandamse Pro Patriastraat zijn de wanhoop nabij. Een van hun buurvrouwen veroorzaakt al 7 jaar lang overlast met scheldpartijen, intimidaties en vernielingen. Duidelijk is dat de vrouw hulp nodig heeft en dat de buurt tegen haar beschermd moet worden. Maar niemand grijpt in.

In een video is te zien dat het vorige week helemaal uit de hand liep in de Pro Patriastraat. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de overlast veroorzakende vrouw volgens buurtbewoners één van de buren aanviel. Het voorval is er één in een lange reeks, waardoor het water de bewoners aan de lippen staat. 

"Die vrouw moet opgenomen worden", verzucht buurtbewoonster Brigitha Shydion-Purperhart. "Ze scheldt naar iedereen, ook naar de kinderen die hier spelen. Mijn kind is een jaar lang in therapie geweest door de situatie." Een andere buur valt haar bij: "Ze viel mij een keer aan met een mes toen ik vroeg of ze wat rustiger kon doen. Het is heel ernstig. Ik weet niet meer wat ik moet doen."

Huurster
Woningcorporatie Rochdale bevestigt dat er een probleem is rond de huurster, maar zegt niet de middelen te hebben om adequaat te kunnen optreden. Zo wil de corporatie dat de gezondheidsinstellingen hen meer betrekken bij de problematiek van huurders met een psychiatrische achtergrond.

Lees ook: Woningcorporaties zien toename verwarde huurders

"We staan als corporatie daarin best alleen", aldus Hester van Buren van Rochdale. "Ook geeft Van Buren aan dat ze verklaringen van bewoners nodig heeft om stappen te kunnen zetten. Bewoners geven aan dat ze de afgelopen jaren al talloze keren hun bezwaren kenbaar hebben gemaakt."

Bijeenkomst
Aanstaande maandag komen het sociaal wijkteam en de bewoners samen om over het probleem te praten. Wat bewoonster Brigitha betreft is er daar ruimte voor maar één boodschap: "Deze vrouw krijgt hulp en verhuist. Want zo gaat het niet langer." 

Bekijk hieronder de video van NH Nieuws' mediapartner De Orkaan.

NH