Noord-Holland

NL
V

Woningcorporaties zien toename verwarde huurders

23 juni 2017, 20.00 uur · Aangepast 23 juni 2017, 21.09 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Vier van de vijf grootste woningbouwverenigingen in Noord-Holland zien het aantal meldingen over verwarde huurders stijgen. Dat blijkt uit een inventarisatie van NH Nieuws.

Eigen Haard, Alliantie, Woonzorg Nederland en Rochdale krijgen de laatste tijd vaker telefoontjes van huurders die klagen over verwarde buren. Drie corporaties laten weten dat het meer tijd kost om meldingen af te handelen, bijvoorbeeld omdat de huurder psychisch al verder is afgegleden.

Lees ook: Verwarde buurvrouw drijft Zaandammers tot wanhoop: "Ze moet opgenomen worden"

De enige corporatie die geen toename ziet, is Ymere. "Maar we zijn er wel langer mee bezig", zegt voorlichter Coen Springelkamp namens de grootste woningbouwvereniging van Nederland. "Het vergt meer tijd om de kwesties af te handelen." 

Zorg
Hoewel regelmatig wordt gesuggereerd dat recente veranderingen in de zorg aan ten grondslag liggen, vinden sommige corporaties het te vroeg om die conclusie te trekken. "Daarvoor zijn onze gegevens nog niet toereikend genoeg", aldus de Wim de Waard van Eigen Haard. 

Zijn corporatie heeft te maken met een 'lichte stijging', terwijl de Alliantie 'een toename van verwarde huurders' ziet. "En de gevallen zijn ernstiger", zegt woordvoerder Patrizia de Chiara. De decentralisatie en bezuinigingen in de zorg zijn volgens haar 'een belangrijke oorzaak'. 

Registratie
Woonzorg Nederland registreert meldingen over verwarde personen 'niet per melding'. "We hebben geen concrete cijfers, maar gebaseerd op geluiden van collega's zien we een toename. Of de gevallen ook intenser zijn, weet ik niet."