Start van hoofdcontent

LOOSDRECHT

nl

Bewoners aan de Loenderveense Plas boos om plannen vaarroute

23 juni 2017, 18.29 uur · Aangepast 24 juni 2017, 14.26 uur

LOOSDRECHT Onrust in het Gooi over plannen voor een nieuwe vaarroute over de plassen. De pleziervaart is natuurlijk enthousiast, maar natuurliefhebbers zijn furieus. De nieuwe route doorkruist namelijk een beschermd stiltegebied.

De plas Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen zijn nu nog gescheiden van elkaar. Nu wil een aantal instanties de twee plassen aan elkaar verbinden, zodat de pleziervaart snel tussen de plassen kan wisselen. Er is alleen één probleem, precies daartussen ligt een stiltegebied: de Loenderveense plas. "Het is een rustmoment, het is de geur van de natuur en de wind door je haren die deze plas zo bijzonder maken", zegt bewoner Jan Bodaar aan NH Nieuws. 

Natura 2000
En dat is niet zo verwonderlijk. De Loenderveense Plas is namelijk een Natura 2000 gebied, wat betekent dat het een beschermde status heeft. "Diverse vogels kiezen ervoor om hier te overwinteren of om een nest te maken. Het is het enige natuurgebied waar je niet mag varen en zwemmen", aldus Bodaar. 

Bordjes
Toch lijkt dat nu te gaan veranderen met een vaarroute. Daarom hebben de bewoners overal langs het water bordjes geplaatst. Ze krijgen veel steun van vogelaars en wandelaars. Er is inmiddels ook een petitie gestart die online getekend kan worden of op papier bij Eetcafé de Eend aan de Horndijk. Volgens een woordvoerder van de betrokken partijen zijn de plannen nog niet concreet, maar de bewoners vrezen het ergste. "De plannen zijn wel degelijk gemaakt, want ik heb een tekening met drie ingevulde vaarroutes", vertelt bewoner Robert Jan van Hedel. Bodaar stelt zelfs dat het "5 voor 12'' is.