Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Aanpak van gevaarlijk kruispunt duurt te lang: bewoners willen actie

22 juni 2017, 18.29 uur · Aangepast 22 juni 2017, 19.24 uur

ANDIJK Bewoners van de Gedeputeerde Laanweg en Kadijkweg in polder Het Grootslag zijn het zat dat er maar niks gebeurt om de veiligheid bij de kruising van de twee wegen te verbeteren. "We weten precies wat het probleem is, we weten ook de oplossing, waarom wordt het geld dan nu weer in een onderzoek gestoken?", vraagt Marryelle Deen zich af.

Ze woont zelf vlakbij de kruising en ze ziet het regelmatig misgaan. "Er gebeurt hier bijna elke week wel wat, denk ik. Er wordt gewoon veel te hard gereden."

Cijfers
Uit cijfers van de politie blijkt dat er tussen februari 2012 en februari 2017 maar liefst 27 ongelukken zijn gebeurd op de bewuste kruising. Marryelle kan zich dat bijna niet voorstellen. "Nee dat klopt niet, het is echt nog veel vaker." Het kruispunt is overzichtelijk waardoor het lastig is voor te stellen dat het zo gevaarlijk is. Maar daar zit volgens Marryelle nu juist het gevaar. "We noemen dit polderblindheid. Juist doordat je heel ver kan kijken, zie je het verkeer van dichtbij niet goed meer."

Oplossing
Veel bewoners en weggebruikers zien wel wat in een rotonde of een slinger in de weg. "Ik denk dat dit kan helpen, want dan moet je wel afremmen", vertelt een fietser die dagelijks over het kruispunt fietst. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ziet nog niet direct wat in deze maatregelen."We kunnen niet zomaar verkeersvertragende maatregelen nemen in de vorm van drempels en rotondes, omdat het probleem zich dan verplaatst. Automobilisten kiezen dan andere routes en dan krijg je daar weer een probleem", vertelt Rob Veenman van het Hoogheemraadschap. 

Enquete
Omdat het waterschap moeite heeft met het vinden van de juiste oplossing, houdt die nu een enquete onder de weggebruikers. En dit is niet het eerste onderzoek. Vorig jaar liet het waterschap ook al onderzoek doen naar de wegen in de polder. Marryelle vindt dat het tijd is voor actie. "Ik heb het Hoogheemraadschap ook opgebeld om te zeggen dat het probleem echt wel duidelijk is. Dit is een doorgaande weg. Mensen blijven hier gebruik van maken, het enige dat helpt is een rotonde of een slinger in de weg. Maar het is nu echt wel eens tijd om geld in maatregelen te stoppen en niet in nog meer onderzoek."

NH