Ga naar Content
Noord-Holland

Brandweervrijwilligers Hilversum vrezen grote leegloop

22 juni 2017, 12.10 uur · Aangepast 22 juni 2017, 12.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM Een flinke terugloop van het aantal brandweervrijwilligers in Hilversum dreigt. Dit is het gevolg van onvrede over plannen van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waardoor hun rol verandert en ze nauwelijks meer ingezet worden om te blussen. NH Nieuws sprak samen met mediapartner De Gooi en Eembode met een delegatie van de vrijwilligers.

De leegloop is al een aantal maanden geleden begonnen, toen de duidelijk werd dat in Hilversum de vrijwilligers volgens de Veiligheidsregio niet meer nodig zijn om te blussen. Hun brandweerwagen wordt verplaatst naar een andere locatie in de regio. Het idee is om de vrijwilligers in plaats daarvan in te gaan zetten voor ondersteunende taken en voorlichting. Ongeloof overheerst bij de brandweervrijwilligers. "Je wilt die warme taak doen. Daar ben je immers brandweerman voor", zegt één van de vrijwilligers.

Lees ook: Nergens holt de vrijwillige brandweer zo hard achteruit als in Noord-Holland

Ze maken zich ook zorgen over de gevolgen voor de veiligheid. "Hoe kan het dat zo'n grote gemeente als Hilversum het gaat redden met maar één auto." Het feit dat zij niet meer uitrukken, betekent dat er bij brand in Hilversum één brandweerploeg met beroeps vanuit Hilversum uitrukt. De ondersteuning moet dan binnenkort van de dichtstbijzijnde locatie in de omliggende gemeenten komen, waar tot nu de vrijwilligers uit Hilversum bijsprongen. Bij deze werkwijze plaatsen de vrijwilligers hun vraagtekens. "Theoretisch is alles daarmee gedekt, maar praktisch betekent het stront aan de knikker", klinkt het duidelijk.

Terug van 25 naar 11
Tot maart beschikte de post Hilversum over 25 vrijwilligers. Eén persoon heeft opgezegd vanwege een verhuizing. Vijf man heeft laten weten met het vrijwilligerswerk te stoppen vanwege het uitgeklede takenpakket. Acht personen twijfelen of zij hun taken nog wel uitdagend vinden. Mochten zij allemaal besluiten te vertrekken, dan blijven er elf vrijwilligers over, waarmee het vrijwilligersbestand behoorlijk uitdunt.

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoen aan extern personeel in

Per 1 juli gaan de brandweervrijwilligers al van de tankautospuit. Ze hebben nog voorgesteld om op regelmatige basis op zaterdag de kazerne te bemannen, zodat zij als ploeg kunnen blijven blussen en het beroepskorps ontlast wordt. Dinsdag kregen zij ‘nee’ te horen als reactie op dit voorstel. Volgens de brandweerleiding past dit idee om een hele beroepsploeg structureel te vervangen niet in de organisatiestructuur. Als ze dat willen mogen ze af en toe meedraaien met een 24-uursdienst van de beroeps, maar niet structureel.

Lol er af
De vrijwilligers benadrukken altijd in gesprek met de korpsleiding te zijn geen gebleven, maar ze begrijpen nog steeds niet waarom ze van de brandweerwagen moeten. “We krijgen steeds wisselende reacties. Antwoorden zijn het niet. Het mist transparantie", merken de vrijwilligers op. Nu hun laatste voorstel is afgewezen, is de lol er bij de nodige vrijwilligers helemaal van af. De brandweer stuurt alle vrijwilligers een brief. Voor vrijdag 30 juni moeten zij aangeven of zij doorgaan of niet.