Ga naar Content
Noord-Holland

Suïcidale Dominique (17) krijgt geen hulp vanwege laag IQ

21 juni 2017, 22.37 uur · Aangepast 21 juni 2017, 23.20 uur
Door: · Foto: Hart van Nederland

MEDEMBLIK De moeder van de 17-jarige Dominique uit Medemblik is wanhopig en boos op de politiek. Haar dochter is suïcidaal en heeft meerdere keren geprobeerd zelfmoord te plegen, maar krijgt vanwege haar lage IQ geen hulp. Dat meldt Hart van Nederland.

Dominique probeerde zichzelf meerdere keren op te hangen, nam zeven keer een overdosis pillen en dreigt voor de trein te gaan springen. Toch laten psychologen haar in de kou staan. "Ze zeggen indirect dat mijn dochter zelfmoord mag plegen", zegt de moeder van Dominique, Linda van der Valk, tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Tekort aan hulp voor suïcidale jongeren

Dominique krijgt geen therapie omdat haar IQ onder de 80 is en er daarom volgens psychologen niets aan haar probleem gedaan kan worden. Ze zit op dit moment noodgedwongen in een crisisinstelling. Daar krijgt ze echter niet de hulp die ze nodig heeft.

Suïcidale kinderen
Vorige week berichtten verschillende media over suïcidale kinderen die slecht worden geholpen. Zo kwam de 16-jarige Emma met haar verhaal in de media. Zij werd snel geholpen door staatssecretaris Van Rijn. "Ik ben heel blij voor Emma, maar waarom lukt het nu opeens wel zo snel en waarom kan dat niet voor anderen?", vraagt van der Valk zich af.

Vanavond wordt in de Tweede Kamer een spoeddebat gehouden over psychische zorg aan suïcidale tieners.

Hulpsite
In Nederland hebben naar schatting een half miljoen mensen suïcidale gedachten. Een van de organisaties die zich bezighoudt met hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord is 113Online. Deze online-hulporganisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900 0113. Mensen kunnen daar anoniem en vertrouwelijk terecht. Ook biedt de website veel informatie en achtergronden over suïcidale gedachten en gevoelens.