Ga naar Content

Bijzondere grafheuvel ontdekt uit de bronstijd tijdens bouwwerkzaamheden

HEILOO Bij opgravingen aan de Krommelaan in Heiloo hebben archeologen een grafheuvel gevonden van 3.000 jaar terug. De ontdekking werd gedaan in een gebied dat wordt klaargemaakt voor woningbouw.

Tijmen Moesker is de ontdekker van de grafheuvel. Hij kan zijn geluk niet op. "Fantastisch! We hadden al hele gave resultaten uit de Romeinse periode. Hier verderop ligt een Romeinse nederzetting. Maar een grafheuvel uit de bronstijd vind ik nog fascinerender, omdat het zoveel ouder is." Samen met een team is hij al dagenlang het gebied aan het afgraven. Dat doen ze met een graafmachine en met de hand.

Rond de grafheuvel worden met een schep beetje bij beetje plaggen zandgrond weggeschept. De plek waar de palen stonden, is in kaart gebracht. Nu zijn de archeologen op zoek naar stoffelijke resten die in het graf liggen. "We hebben wat botsplinters gevonden, maar weten nog niet of die van mens zijn of van een dier."

Rijk verleden
De plek waar gezocht wordt, heeft een rijk verleden. Er werd verwacht dat er het één en ander gevonden zou worden. Maar een grafheuvel is wel heel uniek.

Archeoloog Silke Lange leidt het onderzoek: "Dit is een strandwalgebied. Vanaf de steentijd hebben mensen deze omgeving verkend en bewoond. We hebben akkers, waterputten en boerderijen ontdekt. Maar het meest bijzonder vind ik dat het een stuk landschap is dat heel bewust is ingedeeld met greppels, offerkuilen en grafheuvels."

Markering
Een kilometer verderop is eerder een andere grafheuvel ontdekt. Zij werden door de bewoners gebruikt als markering van hun leefgebied. Moesker: "Zo'n grafheuvel gaf echt aan; dit is ons gebied, dit is ons territorium."