Ga naar Content
Noord-Holland

Uitzonderlijk warme nacht voor de boeg: "Tropennacht"

21 juni 2017, 15.48 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Maak je borst maar nat: komende nacht blijft het uitzonderlijk warm. "Het wordt een tropennacht", verwacht weerman Jan Visser.

En dat betekent dat het vannacht minimaal 20 graden blijft. Volgens de weerman concentreert de hitte zich vooral in het binnenland en is het in stedelijke gebieden het warmst. Het kwik kan stijgen tot 23 graden. Het verschil met landelijke gebieden is echter minimaal. De hitte wordt veroorzaakt door warme lucht die vannacht vanuit het zuiden het land binnenkomt. 

Lees ook: Te warm om te slapen? Zo lukt het wel

Na een plakkerige nacht stijgt het kwik morgen nog een stukje verder dan vandaag. Met uitzondering van de Noordkop en enkele kustgebieden, waar een westenwind vanaf zee koelte brengt, kan het morgen dertig graden of warmer worden. 

Dankzij diezelfde westenwind hoeven we ons van morgen op vrijdag echter geen zorgen te maken voor weer een plakkerige nacht. Jan Visser verwacht dat het zo'n 16 graden wordt. 

Einde nadert
Ook komend weekend krijgen we weer te maken met normale temperaturen, van zo'n 20 á 21 graden, voor de tijd van het jaar. Na het weekend loopt het kwik tot en met woensdag weer op tot zo'n 25, 26 graden.

Lees ook: PWN vraagt mensen watergebruik aan te passen in verband met hitte

Daarna is het voorlopig gedaan met de zomer: het begin van juli wordt wisselvallig. De kans op buien neemt toe en er is meer wind. De temperatuur blijft schommelen rond de 20 graden. 

In verband met de aanhoudende warmte en droogte is het risico op natuurbranden momenteel hoog. In grote delen van de provincie geldt code oranje