Kraampje van zorgtuin verbannen van plein Castricum: "We willen onze plek op de markt terug"

0
Whatsapp

Noord-Holland

Kraampje van zorgtuin verbannen van plein Castricum: "We willen onze plek op de markt terug"

21 juni 2017, 13.28 uur · Aangepast 21 juni 2017, 13.52 uur

CASTRICUM Ongeloof en verbijstering. André Nelis staat met zorgtuin De Duintuin al bijna vier jaar op de vrijdagmarkt in Castricum. Tot vorige week, want de marktmeester heeft hem verbannen. "Ik wil mijn plek op de markt weer terug."

Als Nelis in 2014 toetreedt tot de markt op de Dorpsstraat worden ze door de gemeente nog gezien als een sociale onderneming. Alle groenten die hij en de medewerkers van de dagbesteding verkopen, verbouwen ze grotendeels op de akker in Heemskerk.

Soms kopen ze ook in en dat verandert de zaak vindt de gemeente. Want door dat gegeven wordt De Duintuin aangemerkt als 'volwaardige groentekraam'. "In de marktverordening staat dat er maar twee groentekramen op de markt mogen staan", zegt André. Dat maakt dat er met de zijne direct één te veel staat. "Dit is een politieke beslissing, denk ik."

Onnadenkend
Dat betekent voor De Duintuin een nieuwe plek. Op 800 meter afstand van de markt aan de andere kant van het centrum. "Een beetje onnadenkend", zegt Annemieke Ederzeel die de mensen van de dagbesteding begeleidt. "Er wordt vrij makkelijk een besluit genomen, zonder dat ze hier bijvoorbeeld zijn wezen kijken wat er hier gebeurt. Dan hadden ze kunnen zien we een zorgboerderij zijn en niet alleen een groentekraam."

Heemskerk
André wil niets liever dan zijn plek op de markt weer terug. "Maar ik overweeg ook om met de gemeente Heemskerk in gesprek te gaan om te kijken of we misschien daar op de markt kunnen staan."

De gemeente Castricum wil (nog) niet op camera reageren.

NH
NH
Whatsapp