Ga naar Content
Noord-Holland

Tekort aan hulp voor suïcidale jongeren

21 juni 2017, 09.11 uur · Aangepast 21 juni 2017, 09.57 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Zeker twintig kinderen met ernstige psychische problemen moeten zo lang wachten op een behandeling dat het voor hen riskant is.

Zij hebben bijvoorbeeld zelfmoordpogingen gedaan, verwonden zichzelf, lijden aan een levensbedreigende eetstoornis of zijn agressief, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

De problemen zijn volgens jeugdpsychiaters mede het gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg. Per 2015 zijn de 388 gemeenten verantwoordelijk voor de hulp aan minderjarigen met problemen. Het Rijk kort 15 procent op het jeugdzorgbudget. Veel gemeenten kopen te weinig dure specialistische behandelingen in, schrijft de Volkskrant.

Het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie schreef dinsdag een brandbrief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Woensdag spreekt de Tweede Kamer hierover.

Hulpsite
In Nederland hebben naar schatting een half miljoen mensen suïcidale gedachten. Een van de organisaties die zich bezighoudt met hulp aan mensen die nadenken over zelfmoord is 113Online. Deze online-hulporganisatie heeft ook een telefonische hulplijn: 0900 0113. Mensen kunnen daar anoniem en vertrouwelijk terecht. Ook biedt de website veel informatie en achtergronden over suïcidale gedachten en gevoelens.