Ga naar Content
Noord-Holland

OM onderzoekt beschuldiging handtekeningenfraude Helderse burgemeester

20 juni 2017, 18.45 uur · Aangepast 20 juni 2017, 19.04 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DEN HELDER Koen Schuiling, de burgemeester van Den Helder zou handtekening hebben laten vervalsen op een gemeentebesluit. Dat stelt inwoner Dirk Gorter. In het besluit uit 2014 staat dat Gorter een dwangsom krijgt opgelegd om achterstallig onderhoud aan zijn pand weg te werken na klachten van buren. Gorter laat NH weten dat hij daarop in overleg wilde met de gemeente over de kwestie, omdat het een oud schoolgebouw betreft dat mogelijk een monumentenstatus zou krijgen. Maar hij kreeg geen gehoor.

Wob-verzoek
Gorter kwam er later via een Wob-verzoek achter dat op het gemeentebesluit voor de dwangsom de handtekeningen staan van twee voormalig wethouders, Geurt Visser en Dirk Pastoor. Deze ontkennen echter te hebben getekend. Gorter heeft daarop aangifte gedaan wegens handtekeningenfraude. Het OM bekijkt momenteel of die aangifte aanleiding geeft voor nader onderzoek. Dat zou ‘binnen een paar weken’ duidelijk moeten zijn.

Reactie burgemeester
Burgemeester Schuiling ziet het onderzoek van het OM met vertrouwen tegemoet. Hij laat weten dat er door beide ex-wethouders wel degelijk een paraaf is gezet. "Een handtekening vervalsen kan ik niet eens", aldus Schuiling.

Reactie partijen
De grootste partij van Den Helder, de Stadspartij laat weten zich niet te kunnen voorstellen dat de burgemeester handtekeningen heeft vervalst. De tweede partij van de stad, Beter voor Den Helder, ziet het heel anders. Fractievoorzitter Carlo Assorgia zegt 100 procent zeker te weten dat de twee voormalig wethouders niet hebben getekend. "De kwestie ligt nu onder de rechter, maar het heeft er alle schijn van dat Schuiling bewust de handtekeningen heeft laten vervalsen", aldus Assorgia.