Ga naar Content
Noord-Holland

Den Helder eert Joodse kunstenaar Leo Pinkhof

19 juni 2017, 21.25 uur
Door: · Foto: LOS Den Helder

DEN HELDER Aan de Soembastraat in Den Helder is vanmiddag een plaquette ter nagedachtenis aan Leo Pinkhof geplaatst. De kunstenaar en voorganger van de Joodse gemeenschap in Den Helder stierf in 1943 in vernietigingskamp Sobibor.

Dat meldt NH-mediapartner LOS Den Helder. Pinkhof kwam in 1930 op nummer 7 van de Soembastraat wonen. Hij werd een prominente bewoner van de marinestad. In 1943 werd hij echter meegenomen en kwam Pinkhof via kamp Westerbork in Sobibor terecht, waar hij datzelfde jaar overleed.

Herdenken
De Helderse Stichting Afgestoft kwam tijdens de voorbereiding van een kunstproject "een aantal fantastische pentekeningen" van Pinkhof tegen, vertelt hun voorzitter Cees Rondèl aan LOS Den Helder. "Wij hebben zo lang na de bevrijding nog nooit het initiatief genomen om in Den Helder onze Joodse medeburgers te herdenken", zegt hij over de noodzaak van het initiatief.

Samen met rabbijn Jacobs en Helderse burgemeester Schuiling onthulde Rondèl de plaquette die aan de muur van de voormalige woning van Pinkhof hing. Hij roemde daarbij de artistieke productie van de kunstenaar. "Nog steeds komen wij boekjes, schilderijen en tekeningen van deze man tegen."