Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Egelopvang roept Noord-Hollanders op uitgedroogde egels te redden: "Ze worden wanhopig"

19 juni 2017, 21.02 uur · Aangepast 19 juni 2017, 21.57 uur · Foto: Marleen Landman

WARMENHUIZEN Niet alleen wij krijgen door de hitte extreme dorst, ook egels zijn haastig op zoek naar water. Egelopvang Dikke Prik in Warmenhuizen roept daarom alle inwoners van de provincie op om een schaaltje water in de tuin te plaatsen voor de dieren.

Marleen Landman van de egelopvang krijgt als gevolg van de hitte steeds meer uitgedroogde egels binnen. "Egels drinken normaal al heel veel water en door de hitte hebben ze alleen maar meer nodig", zegt ze tegen het NH Nieuws.

De dieren worden volgens Landman door de bebouwing steeds afhankelijker van mensen en zoeken daarom vaker eten en drinken in de achtertuin in plaats van in een bos. "We krijgen soms meldingen binnen van mensen die zeggen dat egels via het kattenluik naar binnen komen, omdat ze eten ruiken."

Wanhopig
Ook moeten de dieren door de droogte soms op lastige plekken water zien te vinden. "Het kan dan voorkomen dat ze wanhopig worden en in een hele diepe sloot gaan drinken. Ze komen er dan niet meer uit", legt Landman uit.

Lees ook: Hitte in de dierentuin: ook de dieren krijgen een ijsje

Volgens haar moeten we allemaal dus een beetje zorgen voor de dieren. Ze raadt aan om lage schaaltjes met water op een beschutte plek in de tuin te zetten, waar de egels bij kunnen. "Dan hebben wij het wat minder druk", grapt Landman.