Ga naar Content

Eerste tallship al in Den Helder voor Sail: "Gewoon prachtig"

DEN HELDER Sail Den Helder begint komende donderdag pas, maar het eerste tallship ligt al in de haven van de Marine. De 100 meter lange ARA Libertad uit Argentinië heeft technische problemen en kwam daarom iets eerder aan voor onderhoud.

Om op tijd klaar te zijn voor Sail wordt er hard gewerkt aan boord van het schip. "Er zijn problemen met het besturingssysteem en de vraag is of ze tijdens Sail en de Marinedagen wel open zijn. Maar we gaan het probleem oplossen en gaan er dus vanuit dat het goedkomt", vertelt Ilena Gies-Sieswerda van de Koninklijke Marine. 

Lees ook: Sail Den Helder wordt groter dan ooit

Het ruim 50-jarige opleidingsschip heeft 357 bemanningsleden en is een van de snelste tallships ter wereld. Daarmee is de Libertad een van de blikvangers tijdens Sail en dat is nu al te merken. Want ook al kan het grote publiek het schip donderdag pas zien, vanaf het water trekt het schip nu al veel bekijks.

Lees ook: Helderse jongeren trekken flashmobbend door het land voor Sail Den Helder

Ook veel marinepersoneel is al komen gluren. "Het is natuurlijk een bijzonder beeld dit soort oude schepen in onze haven. Gewoon prachtig met aan de ene kant onze prachtige moderne grijze schepen samen met de authentieke tallships, dat is een waanzinnig uitzicht", aldus de marinewoordvoerder.

Lees ook: Alle trossen los: Sail Den Helder volg je bij NH Nieuws

Sail Den Helder begint donderdag en duurt tot en met zondag. Uiteraard is het evenement bij NH gedurende die dagen uitgebreide te volgen via radio, tv en oline.