Ga naar Content

Uniek metaalbedrijf verhuist noodgedwongen: "Uitgerookt en weggejaagd"

HILVERSUM Een uniek metaalbedrijf vertrekt noodgedwongen uit Hilversum. Bij Larsen & Bühl worden fijne metalen onderdelen voor vliegtuigen, schepen en zelfs de ruimtevaart gemaakt, maar vanwege de aanleg van een snelle buslijn, moeten het bedrijf nu weg. De directeur voelt zich in de steek gelaten door de overheid.

Van verslaggever Joost Lammers

"Dit is voor een raketmotor van de Ariane-raket." Marco Weijers laat het kleine metalen onderdeel dat hij aan maken is met trots zien. Hij bekijkt elke keer als hij klaar is met een draaien het nog een keer met een loep. "De maten zijn heel belangrijk, want daar mag niks mis mee gaan natuurlijk." 

Lees ook: Bedrijf vreest voor ondergang door komst snelle bus

Dat het nauwkeurig moet zijn, geldt voor alle metalen onderdelen die het bedrijf maakt voor bedrijven over de hele wereld. Directeur Alfred Konz vreesde dan ook voor de gevolgen van bouw van een tunnel aan de Oosterengweg voor de snelle HOV-busverbinding tussen Hilversum en Huizen. "We worden onbereikbaar en krijgen te maken met trillingen. Het enige wat de overheid zegt is 'vervelend', maar als er een probleem is en we komen stil te staan dan kan dat ook het faillissement betekenen."

Uitgerookt
Hij heeft acht jaar geprobeerd met de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland naar een oplossing te zoeken, maar zonder resultaat. Ze hebben volgens hem nooit wat geboden, zodat hij in Hilversum kon blijven. "Geen plek, geen vergoeding. Niks. Helemaal niets. Ze hebben me laten zitten, ze hebben me uitgerookt, ze hebben me weggejaagd. "

Andere bedrijven en omwonenden van de Oosterengweg hebben een zaak tegen de provincie aangespannen, die in september bij de Raad van State dient. Daar wilde Alfred niet op wachten, want de onzekerheid blijft dan voortduren.

Lees ook: Eigenaar goedlopende motorzaak: 'Ik word onzichtbaar door bouw HOV-tunnel'

Daarom heeft hij met pijn in het hart besloten te verhuizen naar Zeewolde in Flevoland. Het gevolg is dat de werkgelegenheid voor ruim twintig technische werknemers ook uit de regio verdwijnt. "Dat is niet leuk natuurlijk", zegt Marco Weijers, die al lang als draaier werkt voor het bedrijf. "Ik werk hier al 27 jaar en heb zelfs mijn eigen parkeerplaats. Dan is Zeewolde heel wat anders natuurlijk. Hij werkt nog één week in Hilversum. "Dit moet nog even afgemaakt worden en als het klaar is gaan de laatste machines daarheen."

Boos
Ondertussen is de verhuizing al in volle gang en ook dat is precisiewerk. Alfred volgt het met argusogen, want de machines zijn kostbaar en cruciaal voor het bedrijf. Het laat hem niet onberoerd dat hij na 65 jaar uit Hilversum vertrekt. "Ik merk nu ik het vertel dat ik niet teleurgesteld ben, maar nog steeds boos. Ondanks dat ik een half jaar geleden heb besloten om toch maar weg te gaan, merk ik nu dat die boosheid opkomt omdat je niet gehoord wordt."

Lees ook: Bewoners en bedrijven naar rechter voor buslijn

De gemeente Hilversum laat namens wethouder Floris Voorink weten dat 'de situatie meerdere keren is besproken en dat er gekeken is naar allerlei oplossingsrichtingen'. "Ik vind het jammer dat het bedrijf ervoor kiest onze regio te verlaten."

Ook de provincie zegt zich te hebben ingespannen het bedrijf te behouden. "In de meerdere gesprekken die wij hebben gevoerd, hebben wij geprobeerd de zorgen weg te nemen. Op onderdelen hebben wij elkaar hierin helaas niet kunnen vinden."