Ga naar Content

Grootste schip van de vloot voor het eerst te bezichtigen tijdens Marinedagen

DEN HELDER Voor het eerst tijdens de Marinedagen zal ook het grootste schip van de vloot te bezichtigen zijn voor publiek. De Zr. Ms. Karel Doorman legt vanaf volgende week vrijdag de loopplank uit voor iedereen die een kijkje wil nemen.

Het enorme schip is ook meteen de jongste telg van de marinefamilie. Met zijn afmetingen van bijna 205 bij dik 30 meter en een diepgang van 8 meter, is het Joint Support Ship de allergrootste. Van binnen is het net een doolhof. "Wij worden verwacht om binnen 24 uur het schip helemaal te kennen", vertelt Luitenant-ter-zee Moerenhout. "Maar bij dit schip is dat bijna niet te doen."

Lees ook: Alles wordt uit de kast gehaald voor de Marinedagen: "Een groot spektakel"

Moerenhout zal tijdens Sail ondermeer bezig zijn met de organisatie van het Captains diner. "Dat is een diner voor commandanten van de Marine en de schepen van Sail. Er worden zo'n 350 gasten verwacht." Via een hoog trappenhuis loopt ze naar een grote opslagruimte in het schip. "Hier komen de tafels te staan. Buiten op het helidek komt de bar, in een tent."

Verdwalen
Vrijdag 23 juni sluiten de Marinedagen aan bij Sail Den Helder dat al een dag eerder begint. Publiek heeft dan voor de eerste keer tijdens een editie van de Marinedagen de kans om de Zr. MS Karel Doorman op te gaan. En je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt in het enorme schip. "Nee hoor, we hebben mooie routes uitgezet met veel bemanningsleden die je onderweg tegenkomt. Dat is geen enkel probleem."

Foto: NH/Matthijs Gemmink