Ga naar Content

Berovingen, blauwe vaten en aanhoudingen: dit gebeurde er in de Zaanstreek en Amsterdam

ZAANSTAD Berovingen, een bestelbus gevuld met verdachte blauwe vaten, een gecrashte auto bij de Coentunnel en aanhoudingen in Zaandam en Amsterdam. De ontwikkelingen in de Zaanstreek en Amsterdam volgden zich vandaag in rap tempo op. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurd? Een overzicht.

Het begon vanochtend rond 11.00 uur met een beroving in de Penningstraat in Zaandam. De bestuurder van een bestelauto wordt onder bedreiging van een vuurwapen gesommeerd zijn voertuig af te staan.

De twee overvallers slagen in hun opzet, waarna één van hen in de bestelbus wegrijdt terwijl de ander in een personenauto wegrijdt. Slechts een paar minuten later ziet de gealarmeerde politie de bestelbus op de Kanaalkade in Westzaan rijden.

Onder schot
Omdat de bestuurder van de bestelbus mogelijk een vuurwapen op zak heeft, gaan de betrokken agenten zeer behoedzaam te werk. Terwijl ze de man onder schot houden, sommeren ze hem uit de bestelbus te komen en houden hem aan.

De overvaller die de plaats delict in een personenauto ontvluchtte is op dat moment onderweg naar Amsterdam. Niet veel later zien agenten de betreffende auto over de Jan Evertsenstraat rijden, waarop ook zij de verdachte met getrokken pistolen uit de auto praten en aanhouden.  

Bij nadere inspectie van de geroofde bestelbus blijkt er een onbekende hoeveelheid blauwe vaten gevuld met chemicaliën in te staan. Wat er precies inzit, is niet duidelijk, maar de politie laat weten dat het vermoedelijk gaat om grondstoffen voor de productie van drugs. 

Daarom heeft de politie de oorspronkelijke bestuurder van de bestelbus, die rond 11.00 van zijn voertuig werd beroofd, ook aangehouden. 

Tweede beroving in Zaandam 
Hoewel de politie eerder liet doorschemeren dat een schietpartij in de Dodonaeusstraat in de Zaandamse wijk Poelenburg ook verband hield met de eerder genoemde ontwikkelingen, kwam ze daar later op terug. 

In die straat is vanmiddag rond 13.15 uur wel een beroving geweest waarbij met een vuurwapen werd gedreigd, maar die staat los van de beroving in de Penningstraat en aanhoudingen in Zaandijk en Amsterdam.

Bovendien is er bij die beroving niet geschoten, zoals de politie eerder liet weten. Omdat agenten een vernielde autoruit zagen, gingen ze er abusievelijk vanuit dat er een kogel op de auto was afgevuurd. 

De drie verdachten van de beroving in de Dodonaeusstraat sloegen ook in een auto op de vlucht. Vlak voor de Coentunnel - in de richting van Amsterdam - besloten ze te voet verder te vluchten.

Op de achterbank
De twee verdachten die voorin de auto zaten, sprongen eruit en lieten de auto - met op de achterbank de derde verdachte - doorrollen. De auto klapte tegen de vangrail, waarbij de verdachte op de achterbank licht gewond raakte. Hij kon daarom eenvouding worden opgepakt. 

Ondanks waarschuwingsschoten heeft de politie de twee voortvluchtige verdachten nog niet kunnen oppakken. De opgepakte, lichtgewonde man zit momenteel voor verhoor op het politiebureau.  

In verband met die politieactie is de Coentunnel nog altijd dicht. Er staat momenteel meer dan twintig kilometer file.

Video #166354