DEN HOORN Texel heeft een wereldprimeur: de eerste aardbeienoogst ooit die is verbouwd in zilte grond. Deze bijzondere, witte zomerkoninkjes zijn uit de grond gehaald bij Zilt Proefboerderij in Den Hoorn. De kleurloze aardbeien lijken geen last te hebben van het zoute zand. "Die weten nog van heel vroeger dat ze van de zee hielden."
Het is even zoeken in de kassen naar een goede rijpe aardbei, want er is net geoogst en ze zijn nog erg zeldzaam. Teler Marc van Rijsselberghe is vooral verwonderd over het succes: "We zijn de enige ter wereld die op deze manier aardbeien telen. Eigenlijk pesten we ze door ze net zoveel zout toe te dienen tot ze het opgeven. En deze witte soort heeft ballen, die kan wel wat zout hebben. Hij levert drie keer zoveel dan soortgenoten. Ze zijn heerlijk."
Zilt Proefboerderij probeert allerlei gewassen uit op grond die onder invloed staat van zeewater. Er is al volop geëxperimenteerd met aardappelen, wortelen, uien, bloemkool, tomaten en nu ook aardbeien. "We gaan natuurlijk ook voor het toetje", vertelt Van Rijsselberghe. "Overal ter wereld zijn ontzettend veel zilte landbouwgronden. We testen vooral voor landen als Pakistan, Egypte, Ghana en Bangladesh om ze op die manier te helpen bij hun voedselproductie."
Witte aardbeien?
Je zou bijna zeggen dat de witte - en sommige wat roze - niet rijp zijn, maar de witte aardbei is de moeder van veel aardbeisoorten die we nu kennen, vertelt Van Rijsselberghe. "Ze hebben kleur gekregen, omdat iemand een paar honderd jaar geleden heeft bepaald dat ze rood moeten zijn."
De witte, zilte aardbeien liggen voorlopig nog niet in de winkel, omdat ie nog niet kan tippen aan de oer-Hollandse aardbeien, erkent Van Rijsselberghe. Maar exclusief is het in ieder geval wel.