Ga naar Content

Als een rat in de val bij een brand op grote hoogte? Dit zijn je vluchtopties

HAARLEM Bij het zien van de vreselijke beelden van de brandende woontoren in Londen zullen veel mensen die 'op hoogte' wonen zich hebben afgevraagd wat zij in zo'n geval zouden doen. Hoe bereik je zo snel mogelijk de begane grond als de lift buiten gebruik is en het trappenhuis blauw staat van de verstikkende rook? NH zette de voor- en nadelen van verschillende vluchtopties op een rij.

  • Jezelf aan een touw laten zakken: niet voor iedereen te doen, want je moet weten hoe sterk het touw is en hoe lang je dat klimmen vol kunt houden. Bovendien is touw brandbaar, wat deze optie waardeloos maakt als de buitenkant van het gebouw in brand staat (zoals in Londen).
  • Jezelf via een vluchtladder in veiligheid brengen: ook geschikt voor mensen met minder spierkracht. Op 25 meter hoogte heb je er echter niets aan, want een vluchtladder is maximaal 16 meter lang. Ook onbruikbaar op plekken waar brand woedt. 
  • Met een ademluchtset op via het trappenhuis naar beneden: niet voor iedereen even eenvoudig te gebruiken. Met een prijskaartje van circa 500 euro bovendien vrij duur. 
  • Met een vluchtmasker op via het trappenhuis naar beneden: een goede optie, want een vluchtmasker is eenvoudig op te zetten en met een prijs van 50 euro redelijk betaalbaar. 
  • Met een parachute op je rug naar beneden springen: hoewel er waaghalzen zijn die er een sport van maken om van gebouwen te springen, zijn de meeste gebouwen simpelweg niet hoog genoeg om je parachute op tijd te laten openklappen. 
  • Jezelf met een abseilset naar beneden laten zakken: voor 250 euro heb je een set, die je indien nodig een vluchtroute uit de hoogst denkbare gebouwen verschaft. Maar net als voor het touw en de vluchtladder geldt: de set is niet vuurvast. Bovendien moet je de set leren gebruiken, waarvoor je training nodig hebt.  
  • Bekijk voor de laatstgenoemde vluchtoptie de video hieronder, waarin Jelmer Melis van de Klimmuur Haarlem demonstreert hoe abseilen in z'n werk gaat. 

    Video #166321

    Nu we van alle mogelijke vluchtopties de voor- en nadelen tegen elkaar hebben afgewogen, komen we tot de conclusie dat een vluchtladder voor de meeste mensen de beste optie is. 

    Via een relatief goedkope vluchtladder kunnen meerdere mensen zichzelf in veiligheid brengen. Voorwaarden zijn wel dat je je niet hoger dan de zesde verdieping bevindt en de ladder buiten bereik van de vlammen kunt plaatsen. 

    Rookmelder
    De brandweer is niet gecharmeerd van deze vluchtopties. Wel krijgt iedereen, of je nu in een hoog gebouw of een bungalow woont, het advies om een rookmelder te installeren en een vluchtplan te maken. 

    "Het is belangrijk om kalm te blijven en de brandweer te alarmeren", benadrukt de brandweer. "Red of alarmeer mensen die in acuut gevaar zijn. Blijf bij rookontwikkeling vervolgens laag bij de grond. Daar is de minste rook en de laagste temperatuur."

    Balkon
    En wat als de vluchtroute is geblokkeerd? "Blijf in de woning en trek de deur achter je dicht! Ga (indien mogelijk) op het balkon staan en trek ook die deur achter je dicht en wacht op hulp." 

    Twijfel je over de brandveiligheid van je woning? De brandweer Amsterdam-Amstelland is bereid om langs te komen en tips te geven die het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. 

    Foto: ANP/Andy Rain