Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Journalist maakt fotoboek van Chinese restaurants: "De aandoenlijke treurnis, dat vind ik mooi"

14 juni 2017, 19.04 uur · Aangepast 15 juni 2017, 15.46 uur

'T ZAND De Amsterdamse journalist Mark van Wonderen heeft zichzelf een flinke opdracht gegeven. Hij wil alle authentieke, Chinese restaurants van Nederland op de foto zetten. Hij is inmiddels over de helft, maar heeft nog flink wat eetgelegenheden te bezoeken.

"De aandoenlijke treurnis vind ik het allermooist", vertelt Van Wonderen, "Afgebladderde verf, letters die scheef aan de gevel hangen, groezelige vitrages, van die restaurants waarvan het lijkt dat er sinds de jaren '60 niets meer aan is gedaan."

Vandaag rijden wij met hem mee door het noorden van de provincie. Ook van het restaurant in 't Zand wordt hij gelukkig. "Gezond en lekker eten staat er op de gevel, prachtig. En ze geven zich vijf sterren zo te zien."

De journalist begon af en toe eens een foto te nemen en plaatste die dan op social media. "Ik kreeg daar zoveel reacties op dat ik dacht: daar moet ik wat mee doen!" Het is de bedoeling dat er een fotoboek komt en Van Wonderen hoopt op een expositie

'Cultuur gaat verloren'
In Callantsoog staat een Chinees restaurant waarvan de keuken is gesloten, maar die aan het plein wel souvenirs verkoopt. "Ja, dat zie je wel vaker, het is een aflopende zaak. Ik vind dat verschrikkelijk. Een deel van de Nederlandse cultuur gaat zo verloren."

Een restaurant in Renkum staat hoog op zijn agenda. "Die heb ik op Google maps gezien. Die voldoet aan alle eisen. Een beetje treurig en hij ligt afgelegen. Daar wil ik heel graag heen."

Nog lang niet klaar
Van Wonderen heeft er nog zo'n 500 te gaan. "Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt door eerst Noord-Holland te doen. Ik zie vooral op tegen Limburg, Brabant en dat soort oorden. Maar het moet gebeuren. Het is een missie!"

NH/Matthijs Gemmink