Ga naar Content
Noord-Holland

Nergens holt de vrijwillige brandweer zo hard achteruit als in Noord-Holland

14 juni 2017, 11.25 uur · Aangepast 12 februari 2019, 10.46 uur
Door: · Foto: Maurice Amoureus

NOORD-HOLLAND Nergens in Nederland is de vrijwillige brandweer in 2016 zo drastisch uitgedund als in Zaanstreek-Waterland. Tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2017 nam het aantal vrijwilligers in die veiligheidsregio met 15,2 procent af.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook bij andere Veiligheidsregio's in Noord-Holland is sprake van een ware leegloop. 

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

De Veiligheidsregio Kennemerland zag het aantal vrijwilligers met 6,4 procent dalen en komt daarmee na de Zuid-Hollandse veiligheidsregio Hollands Midden (-6,5%) op de derde plaats.

Gooi- en Vechtstreek
Ook de brandweer in de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek moet het met minder vrijwilligers doen, al blijft de daling daar met 1 procent relatief beperkt.  

In Noord-Holland Noord steeg het aantal vrijwilligers met 0,4%.

De enige Noord-Hollandse Veiligheidsregio die er vrijwillige brandweerlieden heeft bijgekregen is Amsterdam-Amstelland. Vergeleken met januari 2016 werkten daar in januari 2017 7,7 procent meer vrijwilligers. Daarmee is die regio na Rotterdam-Rijnmond (+8,1%) de grootste stijger.

Daling nergens zo sterk
Naast de vier Noord-Hollandse regio's zagen ook zeven andere Veiligheidsregio's in het land hun vrijwilligerspool slinken. Toch is de daling - op Hollands Midden na - nergens zo sterk als in Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland-Noord en Kennemerland.

Een van de oorzaken van de sterke daling van vrijwilligers bij de Noord-Hollandse Veiligheidsregio's is het wegbezuinigen van kazernes. De vrijwilligers van de kazerne in Jisp, die in januari van dit jaar werd gesloten, hebben daarom een burgerhulppost opgericht.

Omdat bij 13 van de 25 veiligheidsregio's in Nederland het aantal vrijwilligers is toegenomen, is het aantal brandweervrijwilligers landelijk op peil gebleven. Naast Amsterdam-Amstelland leveren ook Utrecht (+7,7%), Haaglanden (+5,2%) en Drenthe (+5,2%) een flinke bijdrage. 

Lees ook: Politiek boos om miljoenen voor inhuur externen bij veiligheidsregio: "Te bizar voor woorden"

Als we betaald personeel meerekenen is het landelijke personeelsbestand van de brandweer met 27.700 mensen gelijkgebleven. Ten opzichte van 2010 is het aantal medewerkers bij de brandweer (operationeel plus ondersteunend) met 7 procent afgenomen.