Ga naar Content

Dijkbewoners willen eigen plan voor versterking Markermeerdijk

De bewoners van de Markermeerdijk, die van Hoorn tot Durgerdam loopt, zien niets in de plannen waarmee het Rijk de dijk voor 400 miljoen wil versterken. Ze vrezen voor hun uitzicht en boden daarom vandaag in Den Haag een petitie aan met het verzoek om nog eens goed naar de plannen te kijken.

Met maar liefst 2000 handtekeningen stapten de bewoners van de Markermeerdijk vandaag naar de politiek in Den Haag. Ze uitten daar hun onvrede over de plannen zoals die er nu liggen. Hun kritiek richt zich onder andere op het plan om bij Durgerdam een dam van vier meter hoog vlak voor de huidige dijk te leggen. 
 
Uitzicht
Bewoners zijn bang dat de plannen van het Rijk, het hoogheemraadschap en baggerbedrijf Boskalis onomkeerbare schade brengen aan de oude dijk en het uitzicht op het water en het dorp. "Dit dorp is bekend omdat alle oude monumentale huisje die op de dijk staan en dat is straks allemaal weg" zegt Rita Hendriks, die op de dijk woont en een fel tegenstander is van de plannen van het Hoogheemraadschap
 
 
De dijkbewoners riepen de hulp in van ingenieur Spaargaren, die ook de deltawerken heeft ontworpen. Volgens hem kan de het land veel goedkoper en beter beschermd worden voor het water door pompen op de Houtribdijk te plaatsen. "Dat scheelt de belasting betaler zo'n 250 miljoen", rekent hij voor. 
 
Afgekeurd
Twee jaar geleden lag er al een plan als dat van Spaargaren. Dat werd toen afgekeurd door de minister. Volgens Spaargaren is de minister toen "verkeerd voorgelicht" door het hoogheemraadschap, dat samenwerkt met baggerbedrijf Boskalis. "Die hebben nu een offerte voor 400 miljoen liggen en dat gaan ze dus niet snel aan passen", denkt Spaargaren. 
 
De hoop is dat er met behulp van de petitie door en onafhankelijke partij nog een keer gekeken wordt naar de plannen.
Foto: NH