Ga naar Content

Syrische Rawaa leert Nederlands door te zingen

NIEUW-VENNEP Rawaa Chehayed vluchtte anderhalf jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Om het Nederlands snel onder de knie te krijgen, besloot zij onze taal te leren door in het Nederlands te zingen.

Zingen is een grote hobby van Rawaa. Toen ze nog in Syrië woonde, deed ze dat in het Aramees. "Ik hou van zingen. Ik doe het al van jongs af aan. Daarmee vind ik de balans terug in mijn nieuwe leven", zegt Rawaa tegen het NH Nieuws. 

Rawaa komt uit Damscus en gaf daar les in het Frans. Ze woont nu in Nieuw-Vennep, samen met haar man en twee kinderen. Om Nederlands te leren door te zingen, besloot zij een half jaar geleden naar het Mitswa koor te gaan. "Zingen in het Nederlands helpt me echt in het leren van deze mooie, maar moeilijke taal."

Universele taal
Ze ziet het zingen als een universele taal. Daarmee leert zij te communiceren met anderen, zonder dat ze vlekkeloos Nederlands spreekt. De leden van het koor helpen haar echter ook een handje. "Als ze bepaalde woorden niet kent, dan leggen wij haar de betekenis uit", aldus Charlotte Holthuisjen, dirigent van het koor.

Foto: NH