Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Platteland geen prioriteit bij politie: "Luilekkerland voor criminelen"

13 juni 2017, 09.13 uur · Foto: ANP / Lex van Lieshout

NOORD-HOLLAND Het platteland is een "luilekkerland voor criminelen", waar agenten niet of nauwelijks komen. Als zij hun neus al laten zien, duurt het vaak lang voor ze ter plaatse zijn.

In snoeiharde bewoordingen fileren twaalf commissarissen van de Koning in een rapport de prioriteiten van de nationale politie, die in 2013 werd gevormd. Dat rapport is via het AD naar buiten gekomen.

Terwijl de politie haar blik richt op steden in de Randstad, heeft de rest van Nederland het nakijken. Zo ontstaat het "politieloze platteland", waar blauw op straat ontbreekt, net als voldoende recherchecapaciteit en een functionerende waterpolitie. Criminelen kunnen zo vrijwel ongestoord hun gang gaan.

Als voorbeeld noemt het rapport de vierhonderd vakantieparken in Gelderland. In sommige parken hebben criminelen vrij spel. De commissarissen spreken van sociale problematiek, illegale prostitutie en uitbuiting. "Als je als crimineel carrière wil maken, doe je er verstandig aan naar landelijke gebieden te gaan, daar is nauwelijks politie", schrijven ze.