Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Politie Amsterdam: 'Aanrijding Stationsplein gebeurde buiten het zicht van camera's'

12 juni 2017, 22.15 uur · Aangepast 13 juni 2017, 00.10 uur · Foto: Robby Hiel

AMSTERDAM (AT5) Niets wijst er wat de politie betreft op dat een 45-jarige Amsterdammer zaterdagavond met opzet inreed op voetgangers voor het Centraal Station. Omdat de recherche eerst 100 procent zeker wil weten dat er niet meer aan de hand is geweest dan een onwelwording, zit de man nog wel vast.

Bij de man is inmiddels twee keer een bloedsuikertest afgenomen. Uit een blaastest bleek al dat hij geen alcohol had gedronken. Ook is er bloed afgenomen dat wordt onderzocht door het Nederlands Forensisch instituut. De komende dagen zullen er nog een aantal onderzoeken volgen. 

Lees ook: Acht gewonden nadat auto over Stationsplein raast: 'Lijkt geen opzet in het spel'

"Hij is vandaag mee naar ziekenhuis genomen, daar is zijn insulinepomp uitgelezen. Hij weet zelf namelijk niet hoe hij in het centrum van Amsterdam terecht gekomen is", zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen, die twijfels aan de politielezing blijft weerleggen.

"Getuigen kunnen hooguit zeggen: 'Ik zie een auto rijden, die gaat harder rijden en ik zie dat hij mensen aanrijdt.' Je kunt nooit zeggen dat het bewust is gedaan", stelt Van der Veen. "En alles in het gehele onderzoek geeft geen enkele indicatie dat er iets anders aan de hand is dan een onwelwording."

Lees ook: Huiszoeking bij man die voor CS op voetgangers inreed: definitief geen opzet

Geen camerabeeld?
Opvallend is het feit dat de aanrijding niet op camera is vastgelegd. Op geen van de camera's die rond het Stationsplein en de Prins Hendrikkade geposteerd zijn, is iets te zien van het ongeluk. "Je kan niet iedere vierkante meter in beeld brengen", zegt de politiewoordvoerder. "En dit stukje, waar de aanrijding heeft plaats gevonden, heeft buiten de camera's gezeten."

Twee van de slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis met botbreuken, maar ze zijn buiten levensgevaar. De politie wil niets kwijt over de afkomst van de 45-jarige Amsterdammer of die van de slachtoffers omdat ze uitgaan van een ongeluk.