NOORD-HOLLAND Na een jarenlange daling is het aantal mensen dat ernstige brandwonden oploopt tijdens een kooksessie in de buitenlucht vorig jaar weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brandwondenstichting.
Vorig jaar liepen 88 mensen in Nederland tweede- of derdegraagds brandwonden op bij het koken in de buitenlucht. Dat zijn er 7 meer dan in 2015, oftewel een stijging van bijna 9 procent. Volgens de Beverwijkse stichting is de stijging het gevolg van de groeiende populariteit van het koken in de open lucht.
De stichting noemt het 'opvallend' dat het aantal ongelukken waarbij benzine of spiritus in het spel was, is verdubbeld. Liepen in 2015 nog 13 mensen brandwonden op door het gebruik van benzine tijdens het koken, in 2016 waren dat er 27. Voor gebruik van spiritus geldt een toename van 6 naar 13.
Brand
Behalve ongevallen waarbij mensen gewond raken, leiden barbecues zo nu en dan ook tot brand. Zo leidde een ontplofte gasfles op een barbecue-feest in Egmond aan den Hoef afgelopen weekend tot een zeer grote brand bij een bollenteler. Vier loodsen en een deel van de oogst gingen in vlammen op en één persoon raakte gewond.
Hoe je je barbecue op de veiligste manier aanmaakt, ligt aan het type barbecue. Hieronder staan tips voor de drie meest gebruikte types.
Met houtskool
Op gas
Elektrisch