Noord-Holland

NL
V

'Boevenspotter' Jaime bijna zelf gerold op Zaanse Schans: “Sta helemaal te shaken”

10 juni 2017, 19.05 uur · Aangepast 11 juni 2017, 19.46 uur

ZAANDAM Boevenspotter Jaime van Gastel betrapte vanmiddag drie zakkenrollers bij de Zaanse Schans. Van Gastel stond stijf van de adrenaline en waarschuwde de politie, die vervolgens ingreep. "Ik sta helemaal te shaken, omdat het boeven zijn. Die boeven moeten gewoon van die Aziatische mensen hier afblijven."

Er ontgaat Van Gastel vrijwel niets, iedere seconde flitsen zijn ogen van links naar rechts, op zoek naar verdachte bewegingen. Net op het moment dat hij zijn drijfveren voor deze originele hobby toe wil lichten, stopt hij met praten. Een meter of veertig verderop, ziet hij opnieuw iets wat hem niet bevalt. Snel loopt hij bij het kaashuisje naar binnen voor verdere inspectie, maar deze keer blijkt het vals alarm.

Lees ook: 'Boevenspotter' Jaime leidt politie naar zakkenrollers op Zaanse Schans

De nietsvermoedende toeristen die een bezoek brengen aan de Zaanse Schans blijken een makkelijke prooi voor kwaadwillenden. "Mensen hebben vaak allemaal briefjes van vijfhonderd bij zich", zegt een man van parkeerbeheer. Van Gastel filmt zo veel mogelijk van zijn speurwerk. Zo creëert hij bewijsmateriaal. Soms blijkt het echter best moeilijk om alles vast te leggen, omdat hij niet te veel mag opvallen.

Dagelijkse berovingen
Iedere dag hebben de ondernemers te maken met de dieven en daarom zijn ze ook erg blij dat Van Gastel zijn talent bij hen inzet. "We zijn heel blij met hem, ik hoop dat hij hier elke dag is want hij pakt regelmatig zakkenrollers op. Toppie."