Ga naar Content
Noord-Holland

138 verwaarloosde schildpadden scharrelen door tuin en bestelbus

9 juni 2017, 14.50 uur · Aangepast 9 juni 2017, 17.04 uur
Door: · Foto: NVWA/Bewerking NH

HOOFDDORP Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de politie hebben gisteren op een adres in Hoofddorp 138 schildpadden in beslag genomen. De reptielen werden gehouden in kleine bakken met vervuild water in de tuin en in een naast de woning geparkeerde bedrijfsbus.

Behalve vijftig water- en moerasschildpadden liepen er ook twaalf Griekse landschildpadden, klokschildpadden en kolenbranderschildpadden door de tuin van de woning. De NVWA meldt dat het houden van landschildpadden illegaal is, tenzij de eigenaar een zogeheten CITES-certificaat heeft.

Gasfles en brandblusser 
In de laadruimte van de bestelbus naast de woning zaten nog eens 65 schildpadden. De beesten hadden geen voer en water tot hun beschikking en scharrelden rond tussen onder meer een gasfles en brandblusser. 

Lees ook: Gifslangen, schildpadden en hagedissen in koffer op Schiphol

De schildpadden zijn ondergebracht bij iemand die voor de dieren kan zorgen. Tegen de houders is proces-verbaal opgemaakt. Ze worden verdacht van overtreding van de Wet Dieren en de Wet Natuurbescherming. Een officier van justitie zal bepalen welk vervolg de zaak krijgt.