Noord-Holland

'Neem extra tijd bij alleen vliegen met kind'

9 juni 2017, 10.35 uur · Aangepast 9 juni 2017, 11.03 uur · Foto: Shutterstock

Whatsapp

SCHIPHOL Vaders en moeders die deze zomer zonder partner maar met een minderjarig kind op vakantie gaan, moeten bij vertrek vanaf Schiphol extra tijd uittrekken. Om internationale kindontvoering te voorkomen, zal de Koninklijke Marechaussee streng controleren of beide ouders toestemming hebben gegeven.

Ook als grootouders met kleinkinderen op reis gaan, wordt gecontroleerd of beide ouders ermee akkoord zijn dat hun kind het land verlaat. Die controles kunnen veel tijd kosten.  

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya gelooft in goede afloop: "Ze komt terug"

"Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist", aldus Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Lees ook: Koenders vraagt in India opheldering over ontvoerde Insiya

Reizigers kunnen oponthoud voorkomen door een formulier in te vullen dat het centrum samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de KMar heeft ontwikkeld. Dit formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is. Het kan dit jaar voor het eerst ook digitaal worden ingevuld.

Whatsapp