Ga naar Content

Ondernemers Aalsmeer strijden voor aanleg glasvezel: "Zonder goed internet zijn we nergens"

AALSMEER Erik Verbeek uit Aalsmeer is erg teleurgesteld in kabelprovider CIF. Het bedrijf trekt namelijk de stekker uit een project om glasvezelverbinding aan te leggen op de Uiterweg in het westen van het dorp. En dat terwijl de vele ondernemers zitten te springen om sneller internet. Een petitie moet daar verandering in brengen.

Bijna heel Aalsmeer beschikt al over snel internet van de glasvezel. En ook op de Uiterweg werden de buizen voor de aanleg al in de grond gelegd. Maar eind april kregen de bewoners ineens vervelend nieuws: kabelaar CIF is gestopt met de aanleg van het glasvezel, omdat het duurder uitvalt dan is voorzien. Omdat de vervuilde grond gesaneerd moet worden, is het kostenplaatje flink gestegen. En volgens eigen onderzoek van CIF is er onvoldoende vraag naar snel internet om deze kosten te dekken.

Petitie
Erik Verbeek van recreatiepark Aalsmeer is het hier niet mee eens. De ondernemer is daarom een petitie begonnen om CIF ervan te overtuigen dat er wel degelijk voldoende vraag is naar snel internet. "De uiterweg is een recreatiegebied met talloze bedrijven, jachthavens en recreatieparken waar veel ontwikkelingen zijn. Het zou doodzonde zijn als glasvezel nu niet wordt aangelegd, want tegenwoordig kan je niet meer zonder."

Ook voor ondernemer Jan de Rooij van watersportwinkel R&S Jachttechniek is het gebrek aan snel internet een groot obstakel. De huidige (koper)verbinding geeft hem een maximale snelheid van 1,3mb per seconde. "Hiermee kan ik geen webshop runnen. Zonder goede verbinding ben je nergens", vertelt hij enigszins teleurgesteld.

Grond is al open
Wat de ondernemers vooral frustreert is dat het saneren van de vervuilde grond en het aanleggen van gas, electra en waterleidingen wel doorgaat. De grond is toch al open en het lijkt een kleine moeite om dan meteen ook een mantelbuis voor het glasvezel aan te leggen. "Dan hoef je in een later stadium alleen die glasvezel nog maar er doorblazen", vertelt Verbeek. "Maar als de grond opnieuw open moet, dan wordt het kostentechnisch een heel ander plaatje."

Maar volgens de kabelaar zit het probleem vooral in de leidingen van de weg naar de huizen toe. "Deze liggen in dit gebied vaak ver van de weg verwijderd en zijn 100 procent voor rekening van CIF. Omdat deze grond ernstig vervuild is, gaat dat wel meer kosten", legt Bart Bakker van CIF aan NH Nieuws uit.

Machteloos
Ook de Gemeente Aalsmeer zit met het probleem in zijn maag. Het gebied rond de Uiterweg aan de Westeinderplassen is heel belangrijk voor de economische ontwikkeling van het toerisme in de regio. Maar vanwege de telecomwet mag ze geen financiele bijdrage leveren aan een commercieel bedrijf zoals CIF om de boel een handje te helpen.

Toch is er nog een sprankje hoop, want CIF laat weten dat het bereid is om te praten met de gemeente en de ondernemers als de petitie van Verbeek een goede basis vormt. Dat wil zeggen dat er heel veel interesse is glasvezel-internet af te nemen. "Daarbij zal er toch ook betaald moeten worden om de aanleg te bekostigen", aldus Bakker.

Ondanks alles blijft Erik Verbeek optimistisch. De steunbetuigingen vliegen op dit moment bij hem binnen. Of dat ook genoeg is, is nog afwachten.