Ga naar Content

Al 22 jaar onduidelijkheid: van wie is het aangespoelde lichaam op de Razende Bol?

DEN HELDER Het is juni 1995 als op zandplaat de Razende Bol het lichaam van een onbekende man wordt gevonden. Nog altijd heeft niemand enig idee wie hij zou kunnen zijn, een mysterie dat strandvonder Hans Eelman al die jaren heeft beziggehouden.

Drie weken voordat het lijk aanspoelde, vond Eelman het wrak van de zeilboot op de zandbank. Hij was een van de eersten die bij de bootresten aankwam, maar jutters waren hem net voor geweest.

De vlag van het schip ontbrak, en ook de buitenboordmotor was er niet meer. Het zou goed kunnen dat de jutters ook andere, meer persoonlijke spullen hebben meegenomen.

Verdwenen spullen
Hans Eelman is niet de enige die op zoek is naar de identiteit van de dode zeiler. De maritieme politie laat het er nog steeds niet bij zitten en riep in 2016 iedereen die misschien iets meer weet op zich te melden. Misschien dat de verdwenen spullen van de boot nog een aanwijzing zouden kunnen zijn naar wie de zeiler was.

Het zou kunnen dat de dode zeiler uit Zweden kwam, want zijn horloge was van Zweedse makelij. Recherchewerk van de politie en aandacht in het Zweedse 'Opsporing Verzocht' leverden niets op. Inmiddels is al 22 jaar lang onbekend van wie het aangespoelde lichaam is.

Duidelijkheid
Ook de oproep in 2016 bracht geen soelaas. De onbekende zeiler blijft voorlopig liggen in zijn anonieme graf in Den Helder. Toch heeft strandvonder Eelman er alle vertrouwen in dat ooit duidelijk wordt wie de man was.

"Als je blijft zoeken, dan moét je toch iets vinden en dan kan zijn familie hem ophalen en hem zelf een plek geven."

Foto: NH Nieuws