TEXEL De topvondst die in 2014 werd gedaan door duikers in een scheepswrak uit de zeventiende eeuw bij Texel blijkt nog meer pareltjes te bevatten. Uit een onderzoek van de UvA blijkt dat tussen de verzameling kleding daterend uit het Ottomaanse Rijk een 'bijzonder unieke' kaftan zit.
Duikers doken de kledingschat op in het Palmhoutwrak, dat in de buurt van Texel op de bodem van de Waddenzee ligt. Dit gebeurde al in 2014, maar werd in april 2016 pas bekendgemaakt. Toen pakte het museum Kaap Skil op Texel flink uit met een jurk die wonderbaarlijk goed bewaard was gebleven. Deze werd beoordeeld als 'hoog adelijk, mogelijk zelfs koninklijk'.
Binnen- en buitenlandse experts hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de kledingstukken. Experts van The School of Historical Dress lieten vorige maand al weten dat zeker twee kledingstukken behoren tot een islamitische, niet West-Europese traditie. Van een van die stukken is deze maand vastgesteld dat het een kaftan is, afkomstig uit het Ottomaanse Rijk.
Grote waarde
Pauline Folkerts, directeur Stichting Texels Museum bevestigt dat het gaat om een "bijzonder uniek" stuk. Ze geeft aan dat ze in eerste instantie "verblind waren door de jurk", maar dat nu blijkt dat onder andere dit stuk ook van grote waarde is. Waar de jurk verwees naar de hoge westerse adel, verwijst deze kaftan naar de hoge elite uit het Ottomaanse rijk.
Hele garderobe
De directeur meldt verder dat deze ontdekking maar weer eens bevestigt hoe bijzonder de vondsten zijn. "De meeste kledingstukken die eerder gevonden zijn kwamen uit beerputten", zegt ze. "Maar dat waren vaak slechts restanten van kleding. Dit is echt een hele garderobe, dat onder het zand bewaard gebleven is."