Ga naar Content

Koning in Oudkarspel: "Hij deed helaas niet mee met linedancen"

OUDKARSPEL Ze zijn er maar wat trots op. Koning Willem-Alexander bezocht vandaag het Behouden Huis in Oudkarspel. Een hoogtepunt voor het dorp, dat zich heeft ingespannen om het voormalige schoolgebouw uit 1883 van sloop te redden. ''Dit maak je maar een keer in je leven mee'', vertelt een van de vrijwilligers.

De reden voor het bezoek van de koning is de start van de landelijke Oranje Fonds Collecte. De stichting Hart van Oudkarspel doet als sinds het begint in 2015 mee en heeft een bovengemiddelde opbrengst. De helft van het bedrag dat met de collecte wordt opgehaald is voor de eigen organisatie. De andere helft wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale initiatieven in dezelfde provincie.

Lees ook: Koning vereert geslaagd buurtinitiatief met bezoek

Het voormalige schoolgebouw is helemaal opgeknapt en is nu het hart van het verenigingsleven in het dorp. De koning krijgt een rondleiding langs verschillende activiteiten. Zo komt hij ook een kijkje nemen bij de breiclub. "Ik vond het wel heel erg spannend. Dat hij Oudkarspel uitkiest, is wel heel uniek", vertelt breister Marion Eecen. De dames hebben ook nog even hun werkjes aan de koning laten zien. ''Ik heb hem een naadloze wandelsok laten zien. Dat was heel leuk, hij was heel belangstellend.'' 

Ook wordt er voor de koning een linedance opgevoerd. Maar tot spijt van lerares Petra Dehé liet hij de dansvloer links liggen. ''Hij deed helaas toch niet mee, misschien als Máxima erbij was geweest was het wel gelukt.'' Dehé zal de ontmoeting in ieder geval niet snel vergeten. ''Het was een hele sympathieke gezellige man. Dit is een mooie herinnering voor later."

Foto: NH/ Anne Klijnstra