Ga naar Content

Meidenmarkt trekt minder bezoekers: "Door de regels komen niet zo veel mensen"

SCHOORL De Meidenmarkt in Schoorl is al 400 jaar een begrip. Elk jaar op Tweede Pinksterdag proberen de jongens hier de meisjes te versieren en andersom. Dit jaar liep het mede dankzij aangescherpte regels echter niet bepaald storm op de bekende klimduin.

Foto: NH

Nadat de Meidenmarkt twee jaar geleden uit de hand liep, scherpte de gemeente de regels aan. Dit jaar werd ook nog eens een camera bij de klimduin geplaatst. "Omdat er minder politie aanwezig is, kan er op deze manier toch naar gekeken worden. Mocht het nodig zijn, dan kan de politie snel ingrijpen", zegt Hetty Hafkamp, de burgemeester van Bergen.

Minder aantrekkelijk
Dat maakt de gebeurtenis volgens sommige bezoekers echter minder aantrekkelijk. "We hopen natuurlijk een grote liefde te vinden, want we zijn er niet voor niks. Maar het is wel rustig", zegt een bezoeker van de Meidenmarkt tegen NH Nieuws.

Dat het dit jaar niet zo druk is, wijten ze aan de aangescherpte regels. "Iedereen heeft zicht op je en je wordt in de gaten gehouden. Je doet dus minder gek en bent niet zo los."

"Vroeger was het beter"
Een oud-bezoeker van de jaarlijkse traditie ziet de gebeurtenis nu met lede ogen aan. "Het was vroeger beter. Toen zag het zwart van de mensen. De Meidenmarkt bestaat niet meer en komt niet meer terug."